Verklaring bestuur Supportersclub Willem II

Het zijn zware weken voor Willem II. De maand oktober bracht ons geen enkele zege en afgelopen week werd er zelfs tweemaal kansloos verloren: met 3-0 bij RKC Waalwijk voor de beker en met 5-1 bij FC Utrecht voor de competitie. Maar goed, we hebben al 18 punten die ze ons niet meer afnemen en Willem II kennende, komen er na mindere ook altijd weer betere tijden. Zo is dat altijd geweest en zo zal dat altijd blijven. Niks nieuws onder de Tilburgse zon dus!

Waar we ons als bestuur van de Supportersclub Willem II meer zorgen over maken is het gedrag van diverse ‘supporters’ die met onze bussen meereizen naar uitwedstrijden. Met name na de uitwedstrijden van afgelopen week in Waalwijk en Utrecht liep het behoorlijk uit de hand tot verbazing en verdriet van veel medesupporters.

Wij organiseren al jarenlang, met veel enthousiasme en tot plezier van veel Willem II-supporters, busreizen naar uitwedstrijden en constateren helaas de laatste tijd een flinke kentering in de manier waarop verschillende ‘supporters’ zich gedragen, in de bus maar ook in de stadions tijdens en na de wedstrijden. Het is moeilijk om er één bepaald etiketje op te plakken maar misschien is het het beste samen te vatten als ‘verhuftering en gebrek aan respect voor mens en materiaal’.

Het is voor ons echt een raadsel waarom toiletpotten in stadions gesloopt moeten worden, onderlinge confrontaties moeten plaatsvinden of hekken uit de grond getrokken moeten worden. Willem II gaat er niet beter door voetballen en medesupporters zien het met lede ogen aan. Ook in de bussen was het altijd een goede gewoonte dat we de bussen na afloop aantroffen zoals ze er bij vertrek uitzagen. Dat is nu wel eens anders. Dat er van binnenuit ramen vernield worden, zoals recent bij Stichting KingZine gebeurd is, is toch echt ongehoord en ontoelaatbaar.

Nog erger dan het vernielen van spullen is het gebrek aan respect voor medemensen, met name busbegeleiders en stewards. Dit resulteert erin dat stewards en busbegeleiders er steeds vaker de brui aan geven en hun zaterdag of zondag liever op een andere wijze gaan doorbrengen. Ook krijgen wij de laatste tijd steeds vaker mails van supporters, die soms al tientallen jaren met ons meegaan, die zeggen “voor mij hoeft het op deze manier niet meer; ik schaam me voor sommige medesupporters en mijn kinderen of kleinkinderen meenemen is zo al helemaal geen optie meer”.

Wij vinden dit diep en diep triest en nogmaals, het zij gezegd dat het een minderheid is waarover we het hebben maar die minderheid verpest wel de hobby en het wekelijkse plezier van de vele goedwillende supporters die wij ook in de toekomst willen blijven vervoeren.

Dus: je bent van harte welkom in onze bussen maar gedraag je zoals het hoort en toon wat meer respect voor al die vrijwilligers, of ze nou busbegeleider, steward of bestuurslid zijn, die dit allemaal belangeloos voor jullie regelen en organiseren.

We zijn altijd hartstikke trots geweest op Willem II én op onze supportersschare. Laat dat alsjeblieft zo blijven!

Met rood-wit-blauwe groeten,

Bestuur Supportersclub Willem II