“Geen uitsupporters bij Willem II – NAC en ook niet bij NAC – Willem II”!

Deze vervelende maar aan duidelijkheid niets te wensen overlatende boodschap van de burgemeesters Weterings en Depla kwam maandagmiddag bij veel Willem II-supporters keihard binnen, uiteraard ook bij de bestuursleden en leden van de Supportersclub Willem II.

Uitsupporters horen bij een voetbalwedstrijd als Bassie bij Adriaan en Suzan bij Freek. De sfeer in een stadion wordt namelijk voor een groot deel bepaald door (rivaliserende) supportersgroepen en in het bijzonder geldt dat bij derby’s als die tussen ons en onze Bredase buren. We waren met name verbaasd over de beslissing van de burgemeesters, omdat er eerder op vragen over aanwezigheid van uitsupporters bij Willem II – NAC mede door de politie geantwoord werd “dat je NAC-supporters niet kunt straffen voor wat die van FC Den Bosch uitrichtten”. En dat is natuurlijk ook zo en daarom waren wij zo verbaasd dat nu zowel NAC- als Willem II-supporters worden benadeeld! Die eerdere woorden waren dus niks waard en werden door de burgemeesters genegeerd.

De twee burgemeesters kiezen overduidelijk voor de makkelijkste oplossing, dan maar helemaal geen uitsupporters, maar halen daarmee de waarde en de beleving van de derby wel erg naar beneden. Tijdens wedstrijden tussen Willem II en NAC gebeurde er niets noemenswaardigs op de tribunes de laatste jaren. Toegegeven, tijdens de laatste wedstrijd in Breda liep het ná de wedstrijd wél behoorlijk uit de hand maar de hoofdoorzaak daarvan was dat de beveiliging rondom het Bredase stadion verre van op orde was. En in plaats van daar dan voortaan eens voor te zorgen en de nodige verbeteringen aan te brengen, laten ze nu honderden goedwillende supporters de dupe worden! Wat voor de burgemeesters de makkelijkste weg is, is voor ons als supporters de meest frustrerende. Je haalt twee keer in een seizoen het hart en daarmee de sfeer op voorhand al uit de derby en neemt met name de supporters die altijd meegaan naar uitwedstrijden hun tweewekelijkse uitje af!

Het zal duidelijk zijn. We zijn als Supportersclub Willem II zeer teleurgesteld in de beslissing van de burgemeesters en zullen er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Straks krijgen we misschien nog problemen met de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch, louter en alleen omdat wat onverlaten die zich supporter noemden, hier in Tilburg de zaak kwamen verpesten en voor je het weet, wordt de uitsupporter een zeldzaamheid. Dat moeten we nooit laten gebeuren, want uitsupporters horen bij het voetbal en voordat je het weet zit je jaren vast aan zo’n beslissing van burgemeesters. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de klassiekers tussen Ajax en Feyenoord, die al jaren plaatsvinden zonder uitsupporters.

Dat moeten we met z’n allen toch helemaal niet willen!

Bestuur Supportersclub Willem II