Damil Dankerlui: “Samen met onze fanatieke achterban laten zien waartoe we in staat zijn”
Op zondag 8 maart 2020 was de uitwedstrijd bij Feyenoord de laatste officiële wedstrijd die Willem II in het Eredivisie-seizoen 2019/2020 speelde. De Coronacrisis brak uit, de optie in zijn contract werd gelicht en nadat de eindstand van de Nederlandse competitie werd vastgesteld, beëindigden de Tricolores het seizoen op de 5e plaats die recht gaf op de 2e voorronde van de Europa League. Redenen genoeg om met Damil Dankerlui in gesprek te gaan.

De thuiswedstrijd tegen FC Groningen of de uitwedstrijd in de Kuip bij Feyenoord. Iedere voetbalsupporter kan zich in deze Coronaperiode het moment herinneren waarin hij/zij voor het laatst een voetbalstadion van binnen heeft gezien. Het ene moment sta je je club nog aan te moedigen vanaf de tribune en daar waar we normaliter vanaf augustus weer starten met het nieuwe voetbalseizoen, is het nu nog maar de vraag wanneer we überhaupt weer een stadion in mogen. De hiervan sportieve variant gold eveneens voor de selectie van Willem II, die na het stilleggen van de competitie met behulp van een trainingsprogramma waren aangewezen op krachtoefeningen, hardlopen of mountainbiken in de eigen omgeving. De 23-jarige Damil Dankerlui trainde in deze periode met name in de omgeving van Almere, waar hij verbleef bij zijn moeder en broertje.

Toch kwam er in deze periode goed nieuws voor hem. Technisch directeur Joris Mathijsen nam telefonisch contact met hem op om mede te delen dat Willem II de optie in zijn aflopende contract zou gaan lichten tot en met het seizoen 2020/2021: “Het was een belletje met de mededeling dat de club mijn contract met één jaar wilde verlengen. Door de Corona-uitbraak hebben we nog geen face-to-face gesprek gehad en hopelijk gaat dat nog volgen. Het is altijd mooi dat de club vertrouwen in je uitspreekt en zegt dat ze met je verder willen. Wellicht komen daar nog wat jaartjes bij als we het gesprek hebben.” Op de vraag of Dankerlui hiervoor open staat, is hij duidelijk: “Willem II is een mooie club waar ik me de afgelopen 2,5 jaar goed heb ontwikkeld. Ik heb niet voor niets de overstap van Ajax naar Willem II gemaakt.

We gaan Europa in!

Na 26 gespeelde Eredivisiewedstrijden kwam op vrijdag 24 april 2020 het bericht naar buiten dat de KNVB de Eredivisie als ‘gespeeld’ bestempelde en dit betekent dat Willem II voor de vijfde keer in de clubhistorie Europees Voetbal gaat spelen. Met gepaste trots, want de club wilde het seizoen liever volledig uitspelen gezien de succesvolle flow waarin de club verkeerde. Momenteel is het nog erg onzeker over hoe het Europees avontuur eruit gaat komen te zien, maar Dankerlui kan zich het moment nog goed herinneren toen dit nieuws naar buiten kwam: “Een vriend van mij uit Almere sprak me erop aan dat ik op Facebook moest kijken en toen zag ik dat onze supporters met auto’s door de stad reden. Op dat moment kwamen we als selectie nog niet bij elkaar op de club, dus we communiceerden met elkaar in de spelersgroepsapp. Toen zag ik veel emoticons met de Europese vlag. Ik kan me nog herinneren dat Pol Llonch dit stuurde met de tekst “vamos” erachter. Het is erg mooi, want ik heb het zelf nog nooit een Europese wedstrijd gespeeld. Ik denk ook dat we die vijfde plaats erg verdienen, want het was geen toeval dat we daar stonden. Samen met onze fanatieke achterban hebben we dit seizoen laten zien wat Willem II in zich heeft. En dan is het mooi dat we Willem II in Europa mogen gaan vertegenwoordigen.

Het is niet de eerste keer dat Dankerlui een Europese wedstrijd als speler mee gaat maken. Als jeugdspeler van Ajax zat hij in juli 2017 op de bank in de 3e voorronde van de Champions League in de uitwedstrijd tegen OGC Nice. Naast zijn doelpunt voor Willem II in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax en het spelen van de bekerfinale met de Tricolores bestempelt hij dit als de hoogtepunten van zijn voetbalcarrière tot nu toe.

Scoren in de Johan Cruijff ArenA
De gewonnen uitwedstrijd tegen Ajax (0-2) kan genoteerd worden als één van de hoogtepunten van het seizoen 2019/2020. Voor Dankerlui was het een memorabele avond door de beslissende treffer in de John Cruijff Arena te maken: “In de eerste seizoenshelft had ik een knieblessure die me een tijdje aan de kant zette, dus ik begon in die wedstrijd op de bank. De trainer gaf aan dat ik me mocht gaan warmlopen en toen ik er na 60 minuten in kwam, kreeg ik de taak om Bart Nieuwkoop aan de rechterkant te gaan helpen, want hij zat er helemaal doorheen. Ajax valt altijd aan in eigen stadion en daardoor ontstond er ruimte waar ik met mijn snelheid van kon profiteren. Die kwam er, waardoor ik de 0-2 kon maken. Voor de wedstrijd, in het hotel, had ik al met Ché Nunnely gesproken over hoe bijzonder het zou zijn als wij belangrijk zouden zijn. We hebben immers allebei een Ajax-verleden. Ik zei nog tegen hem dat ik een sliding zou maken als ik zou scoren. Elton Kabangu refereerde hier voor de wedstrijd nog aan. Nunnely kreeg in die wedstrijd in de eerste helft een penalty en ik verdubbelde de score. Het was voor iedereen een bijzondere avond.

Coronamaatregelen

Waar supporters in de Coronaperiode terugblikken op het succesvolle seizoen, oude anekdotes uit de kast halen of op digitale manier contact zoeken met elkaar, hervatte de selectie begin mei op aangepaste wijze de training. Momenteel trainen de spelers weer in groepsverband met inachtneming van de richtlijnen die het RIVM en de KNVB hierbij hebben opgesteld. De nadruk wordt met name gelegd op de 1,5 meter afstand houden, waarbij er pass-, trap-, dribbel-, en conditionele oefeningen worden verricht. Voor Dankerlui was dit in het begin onwennig: “Je krijgt dan het bericht dat je weer mag gaan trainen, maar je vraagt je toch af wat mogelijk is. Momenteel doen we veel oefeningen met balaanrakingen en sinds kort zijn we ook weer aan het afwerken op doel met de keepers. Krachttraining doen we momenteel ook op het trainingsveld met handschoentjes aan en op voldoende afstand van elkaar, maar in gesprek met sommige teamgenoten merk je wel dat we de partijspelletjes en de fysieke duels beginnen te missen. Het is nog steeds voor jezelf trainen en krachtgericht.

Recent werd bekend dat Willem II, RKC en NAC Breda mee gaan doen aan een wetenschappelijk onderzoek dat drie maanden duurt om te kijken of samen trainen leidt tot Coronabesmettingen. De selectie heeft tot op heden alle documentatie wat betreft dit onderzoek ingelezen. Dankerlui ervaart dit als een goed onderzoek waarin hij hoopt dat er meer mogelijkheden gaan komen als de uitslag van het onderzoek een positieve wending krijgt.

Als gevolg van de Coronacrisis werd bij enkele clubs in de Eredivisie, zoals o.a. Feyenoord, PEC Zwolle en PSV, een salarisoffer van de eerste elftalspelers gevraagd om de club in deze financieel moeilijke tijd te steunen: “We weten dat dit bij andere clubs gebeurt en het is niet zo dat dit alleen bij de grotere clubs gaande is. Persoonlijk zou ik hiervoor openstaan als dit bericht zou komen en ik hoop dat iedereen dan één gedachte heeft om de club te helpen. Als selectie hebben we er onderling al wel eens over gesproken, maar het is nog niet concreet wat de club hierin wil.

Momenteel traint de selectie nog, alvorens er eind juni nog een korte vakantieperiode ingelast zal gaan worden.

Damil besluit het gesprek met een boodschap voor de supporters: “Zorg dat je de 1,5 meter afstand bewaart, zorg goed voor elkaar en let vooral goed op elkaar. Ik hoop dat we elkaar zo snel als mogelijk is weer kunnen zien in het stadion, want daar gaat mijn hart sneller van kloppen en dat gun ik ook iedere voetbalsupporter.

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Geert van Erven