“We hebben nog altijd voldoende voorsprong, maar we moeten wel vol aan de bak.” Willem II nam vanavond de volgende horde op weg naar promotie. Zonder sterkhouders Tommy St. Jago, Ringo Meerveld en Matthias Verreth in de selectie wonnen de mannen van Peter Maes met 4-1 van Jong AZ.

Wedstrijden tegen jong-elftallen: Het is voor Willem II al het hele seizoen een lastig te nemen horde. Nadat Willem II afgelopen maandag teleurstellend met 1-1 gelijk speelde tegen Jong FC Utrecht wist het vanavond weer wat winnen is. Jong AZ, dat dit kalenderjaar wisselend presteert en vooral de punten op de maandagavond binnen harkt op Sportpark Wijderwormer, voerde maar liefst vijf wijzigingen door ten opzichte van de laatste, gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen (3-2). Willem II daarentegen startte wederom met Amine Lachkar en Max Svensson in de basis. Freek Heerkens begon in plaats van de geblesseerde Tommy St. Jago.

Promotiedruk?
Willem II begon dramatisch aan het duel, want al na twee minuten spelen was het Jong AZ die door de Tricolores een levensgrote kans in de schoot geworpen kreeg. Raffael Behounek leverde de bal onnodig in, waarna Jong AZ-aanvaller Kees Smit de bal via de paal in de handen van Joshua Smits zag belanden. Willem II kwam daarmee heel goed weg, maar ook in het daaropvolgend eerste kwart kwamen de Tricolores nauwelijks onder de hoge druk van de Alkmaarders uit. Na een kwartier spelen zag Joshua Smits er niet goed uit op een schot van Jong AZ-aanvoerder Finn Stam die de bezoekers op een verdiende 0-1 voorsprong schoot. Werkelijk niks lukte en op de tribunes werd gevreesd voor een complete, Tilburgse ineenstorting in de promotiestrijd tussen Willem II, Roda JC en FC Groningen. Dit werd nog eens versterkt nadat Willem II na 20 minuten spelen goed wegkwamen na een handsbal van Rob Nizet. De arbitrage zag dit over het hoofd, onder protest van de bezoekers.

Plotseling herstel

De twaalfde man schaarde zich vervolgens massaal achter de ploeg en bij de eerste de beste kans voor de Tricolores was het direct raak. Op aangeven van Nick Doodeman (die zijn 14e assist van dit seizoen noteerde) was het de geheel vrijstaande Max Svensson die net als in het onderlinge duel eerder dit seizoen trefzeker was: 1-1! De Tricolores leken los en het was Thijs Oosting die na een halfuur spelen dicht bij de Tilburgse voorsprong was. Zijn harde schot spatte uiteen op de paal. Willem II drukte door en wist nog voor rust de achterstand ongedaan te maken. Max Svensson veroverde na 35 minuten spelen de bal op het middenveld, gaf hem af op Thijs Oosting die de opstomende Rob Nizet bediende. Waar hij de slemiel van de avond had kunnen worden bij de niet gegeven penalty, zorgde hij voor enorm veel opluchting in de Tilburgse harten. Met een hard schot in de bovenhoek gaf hij Jong AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro het nakijken en tekende hij voor zijn eerste doelpunt voor de Tricolores: 2-1! Het was tevens de ruststand en met recht een wonder te noemen dat Willem II de wedstrijd op deze manier kon omkeren.

In de 53e minuut nam Willem II pas echt afstand van Jong AZ. Een voorzet van Nick Doodeman werd niet goed verwerkt door de Jong AZ-defensie, waarna de bal voor de voeten van Jeredy Hilterman viel. De Tilburgse spits tekend voor zijn 15e treffer door de bal hard door het midden tot doelpunt te verwerken. Even leek Jong AZ terug in de wedstrijd te komen nadat Nick Koster in het zestienmetergebied teveel ruimte kreeg van Erik Schouten, maar zijn schot mistte kracht en ging voorlangs. Willem II koesterde de 3-1 voorsprong en het was Jong AZ die de aansluitingstreffer zocht. Een katachtige reflex van Joshua Smits in de 75e minuut en een schot op de Tilburgse paal waren de laatste Alkmaarse offensieven.

Levendige slotfase

Net als in de laatste wedstrijd tegen Jong FC Utrecht werd het een boeiende slotfase in een uitverkocht Koning Willem II stadion. Amine Lachkar moest in de 92e minuut het veld verlaten met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd en na een voorzet van Valentino Vermeulen bepaalde Michael de Leeuw de eindstand op 4-1! Michael de Leeuw werd daarmee met zijn 37 jaar en 6 maanden de oudste doelpuntenmaker in de clubhistorie van Willem II.

Eind goed, al goed
Dat kunnen we toch wel als de conclusie van de avond beschouwen. Willem II speelde verre van goed en gaf ook bij een 3-1 voorsprong teveel ruimte weg om het zichzelf nog onnodig lastig te maken. Toch toonde de ploeg wederom aan voldoende kwaliteit in de selectie te hebben om het duel toch nog ruim naar zich toe te trekken. Promotie komt steeds dichterbij, maar we zijn er nog niet…