Dat Willem II-supporters overal wel een feestje van kunnen maken, is algemeen bekend. In Luxemburg hebben ze zichzelf echter weer eens overtroffen door de Tricolores achterna te reizen naar de wedstrijd tegen FC Progrès Niederkorn in de tweede voorronde van de Europa League. Onder begeleiding van vuurwerk, afgestoken op de heuvel naast het stadion, kwamen de Tricolores het veld op. Met speels gemak werden de Luxemburgers vervolgens met 0-5 verslagen.

RTL 7-commentator Koert Westerman had op voorhand geen hoge pet op van de Luxemburgers. Willem II werd direct in de favorietenrol geduwd en liet vanaf de eerste minuut zien die die rol als een jas paste. Al na zes minuten tekende VangelisPavlidis voor de 0-1, ware het niet dat de Griekse spits buitenspel liep. In de twintigste minuut ging Pavlidis op herkansing en dit keer faalde hij niet. De eerste treffer was een feit en Niederkorn gaf nimmer de indruk dat het geloofde in een Europees succes.

In kannen en kruiken

Acht minuten na de openingstreffer zorgde Görkem Saglam voor zijn eerste goal in het shirt van de Tricolores. Gas terugnemen zat er niet in want zes minuten later was daar wederom Pavlidis: 0-3. Een rondje langs de verschillende media leerde ons ‘dat Willem II de klus had geklaard’. In de tweede helft werd het binnen dertig seconden 0-4 door ChéNunnely, waarna het slotakkoord voor Mike Trésor was: 0-5. Voor het eerst sinds vrijdag 28 februari 2020 (Groningen thuis!) was er een ware vocale samenwerking tussen en spelers en supporters te horen. Die hadden namelijk ook de reis naar Luxemburg gemaakt om de club te steunen.

Andere koek

Wat moet het voor de Willem II’ers een heerlijke donderdagochtend geweest zijn. Je pakt je telefoon en kunt volop nagenieten van de eerste Europese wedstrijd sinds vijftien jaar. Het uitstekende veldspel tegen Niederkornsmaakt uiteraard naar meer, maar de volgende tegenstander is uit een ander hout gesneden. Op donderdag 17 september omstreeks 19.00 uur werd bekend dat het Schotse Rangers FC met identieke cijfers had gewonnen van Lincoln Red Imps uit Gibraltar.

Rangers staat onder leiding van Liverpool-legende Steven Gerrard. Het doet het op het moment uitstekend in de Scottisch Premiership. Na zeven duels staan de Rangers op de eerste plaats met negentien punten. Het won zes keer en speelde één keer gelijk. Waar tegen Niederkorn elke Tilburgseaanval veranderde in goud, zal dat tegen Rangershoogstwaarschijnlijk anders zijn. In de zeven competitiewedstrijden kreeg het welgeteld nul tegendoelpunten te verwerken. Dat er met het scorend vermogen ook niks mis is, blijkt uit de vijftien competitiedoelpunten én de vijfklapper tegen Red Imps.

Vorige Europese campagne

Voor de laatste deelname van Rangers aan een Europees toernooi hoef je niet ruim tien jaar terug in de tijd. Vorig seizoen bereikten de Schotten de groepsfase van de Europa League. De club werd ingedeeld in groep G met FC Porto, BSC Young Boys én Feyenoord. Rangers hield uiteindelijk Young Boys en Feyenoord onder zich en eindigde op de tweede plaats met negen punten uit zes wedstrijden. Het won in het eigen Ibrox Stadium van FC Porto (2-0) en Feyenoord (2-1). Dat zijn niet de minste tegenstanders. Een plek in de knock out-fase was de beloning. Daarin stuitte het in de 1/16efinale op het Portugese Sporting Braga. Rangers rekende over twee wedstrijden af met de Portugezen (3-2 en 0-1) en zag vervolgens Bayer 04 Leverkusen opdoemen als tegenstander in de achtste finale. De ploeg van trainer Peter Bosz was echter een maatje te groot voor de Schotten: 1-3.

Lastige kluif

Willem II zal het ongetwijfeld lastig gaan krijgen tegen Rangers FC. Niets is echter onmogelijk en met de juiste instelling én de onvoorwaardelijke steun van de hondstrouwe aanhang, in coronatijd weliswaar, moet Rangers het vuur aan de schenen worden gelegd. De wedstrijd wordt gespeeld op donderdag 24 september in het Koning Willem II Stadion. De aanvangstijd is vooralsnog niet bekend.