Na een weekje zoomend achter de laptop en een kater van de twee recente nederlagen van de Tricolores pakt wakker wordend Tilburg op zaterdagochtend een bakkie koffie en haalt men het plaatselijk sufferdje uit de bus. Aan de koffietafel zittend, gaat men op zoek naar informatie over het vertrek van het kabinet Rutte III, de Britse variant van Corona die Nederland bedreigt, geweld rondom de inauguratie in de Verenigde Staten of de sneeuw die op komst is.

Maar niets van dat alles. De wereld staat in brand want een journalist van het BD heeft op basis van stukken uit 2018, vele anonieme bronnen en ongefundeerde aannames besloten dat vandaag het nieuws maar eens gedomineerd moet worden door de nietsontziende en levensgevaarlijke Willem II-supporters.

Op de voorpagina, pagina 2 en in de zaterdagbijlage valt de journalist veelvuldig in herhaling en schroomt hij tussendoor ook niet om supporters zo te duiden dat zonder enige vorm van bewijs supporters persoonlijk worden gestigmatiseerd. Een zeer verwerpelijke vorm van riooljournalistiek van de bovenste plank!

De journalist baseert zich op eenzijdige gekleurde informatie vanuit de gemeente en politie, alsmede anonieme bronnen, trekt zelf veelvuldig conclusies en blijft deze diverse keren herhalen.

In het artikel worden anonieme bronnen geciteerd en er wordt ook verwezen naar een reactie op tilbo.com. Een reactie van ene Yoda wordt geciteerd. Yoda die in het 20-jarige bestaan van de website precies 1 keer heeft gepost en waarvan het IP-adres misschien wel te herleiden is naar een adres van een politiebureau in Tilburg. Anonieme bronnen kunnen dat echter noch bevestigen noch ontkennen.

De supporterschare van Willem II is vandaag de dag een prachtige afspiegeling van de Tilburgse samenleving. Op de tribune komen supporters samen om te genieten van hun club. Supporters uit Broekhoven, Blaak, Reeshof en Noord, directeuren, advocaten, leraren, bouwvakkers en werklozen komen samen om te genieten van de wedstrijd en vooral ook van de sfeer en de beleving rondom de wedstrijden. Een verbindend element in een lokale gemeenschap die in deze zware tijden zeer node wordt gemist.

In normale tijden komen deze groepen tweewekelijks samen. En bij samenkomst van meer dan 10.000 mensen gebeuren er nou eenmaal zaken die niet altijd binnen de gestelde regels passen. In een stadion met veel controle, camera’s, stewards en politie is alles echter zichtbaar en worden situaties altijd opgelost en waar nodig grijpt de club in. Deze situaties doen zich ook voor bij bedrijfsborrels van directeuren, studentenfeestjes, festivals of op andere locaties waar veel mensen samenkomen.

Een hele grote groep fanatieke supporters, die op de KingSide en vak E staan, staan dag en nacht klaar voor onze prachtige club. De KingSide en vak E zijn in het artikel weggezet als plaatsen waar je niet moet komen en waar de gangs in de favella’s van Rio zelfs omheen zouden fietsen. Plaatsen waar je als ouders je kinderen niet naar toe moet laten gaan en waar de ergste zaken gebeuren.

Het artikel geeft een totaal verkeerd beeld van een plaats waar generaties lang vriendschappen zijn ontstaan, waar samen veel wordt gelachen, waar ook met regelmaat verdriet is verwerkt, successen zijn gevierd en waar het inhaken tussen arm, rijk, zwart, wit, geel, lelijk en knap tot traditie is verheven. Een gevoel van eenheid en samenzijn waar we in deze tijd met zijn allen weer zo naar smachten.

Kings for life matters!

Namens de gezamenlijke supportersgroepen van Willem II,
Supportersclub Willem II
Stichting KingZine
KingSide en Vakkie E
Hoekie C
KS79
Tilburg Tifosi