Piet de Visser: We hebben weer het Willem II voetbalbolwerk dat we altijd voor ogen hadden

Het liefste zou hij van continent naar continent reizen in de zoektocht naar nieuw

voetbaltalent. Door de uitbraak van het Coronavirus zit dat er momenteel helaas niet in. Toch is Piet de Visser (86) nog altijd even fanatiek als het gaat om zijn functie als scout van Chelsea FC. Ook zijn connecties met Willem II zijn weer versterkt sinds de komst van technisch directeur Joris Mathijsen, die met hem regelmatig over zaken spart.

Voetbalscout in Coronatijd
Zijn agenda staat vol met voetbalwedstrijden die de komende weken op het programma staan. Door de uitbraak van het Coronavirus is het scoutingwerk voor Piet de Visser er helemaal anders uit komen te zien. Als voetbalscout houdt hij van reizen en het liefste gaat De Visser nog zo ver als mogelijk op pad om talenten te scouten. In januari 2020 ging hij op 85-jarige leeftijd nog naar Brazilië om te kijken naar de Copa Sao Paolo voor Chelsea. Vanuit daar ging hij naar Ecuador om zijn vriend Danny Walker, eigenaar vanvoetbalclub SD Aucas, te bezoeken. Daarna reisde de Visser nog door naar Argentinië en de Verenigde Staten. De passie voor het voetbal houdt hem op de been: “Ik wil het gras ruiken, met mensen in contact staan, spelers scouten. Daar leef ik van op.

Bij thuiskomst sloeg het Coronavirus om zich heen en met zijn kwetsbare, lichamelijke gezondheid in het achterhoofd heeft hij weinig mensen binnengelaten en veel binnen gezeten: “Ik scout nu veelal via de televisie. Ik was erg blij dat ik in de voorbereiding op dit seizoen naar Willem II – PSV kon gaanmaar in de rust voelde ik al dat ik eigenlijk naar huis moest. Doordat ik veel thuis heb gezeten, is mijn lichaam minderactief en doet de medicatie ook minder zijn werk.

Toch blijft de Visser vol enthousiasme vertellen over zijn scoutingwerkzaamheden. Bij iedere wedstrijd die hij kijkt, pikt hij er voorafgaand twee à drie spelers uit om deze individueel te bestuderen: “Ik ben tijdens de wedstrijd niet van het schrijven want dan mis je iets. Via speciale tekens maak ik aantekeningen. Bij een verdediger noteer ik o.a. de ‘i’ die staat voor ingrijpen of ‘bv’ dat staat voor de bal vrij maken. Bij een keeper noteer ik o.a. ‘va’ dat staat voor vangen en ‘u’ voor uitkomen. Achter ieder teken noteer ik vervolgens een plusje of een minnetje. Bij thuiskomst zie ik dan aan de plusjes en minnetjes hoe die speler een wedstrijd heeft gespeeld en dat becijfer ik dan.

Contact met Joris Mathijsen
De Visser was in de periode van 1985 tot 1991 actief als hoofdtrainer en technisch manager van de Tricolores. Zijn contact met Willem II was een tijdje verwaterd, maar sinds de komst van technisch directeur Joris Mathijsen voelt de Visser zich weer betrokken bij de Tricolores: “Ik ken Joris Mathijsen als voetballer, een echte karakterman. Hij is een jongen van de club, heeft als voetballer ervaring in het buitenland en hij heeft een goed netwerk. Na zijn aanstelling belde Joris mij op. Hij gaf aan dat hij met mij contact zou houden. Hij is altijd zijn woord nagekomen, want hij belt mij eens in de zoveel weken om me op de hoogte te houden van de vorderingen binnen de club en hier neemt hij ook mijn advies in mee. Dat doet me goed; ik ga weer met plezier naar Willem II en dat komt door Joris Mathijsen. Samen met Martin van Geel heeft hij een goede wisselwerking. We hebben nu weer het Willem II-voetbalbolwerk dat we altijd voor ogen hadden.

Mede door de inspanningen van De Visser konden de Willem II-supporters al genieten van de op huurbasis overgekomen linksback Diego Palacios. Een jaar later kwam middenvelder Jhonny Quiñonez ook over van SD Aucas: “Palacios sloot voor aanvang van de competitie al aan bij Willem II, waardoor hij de tijd had om aan de speelwijze van Willem II te wennen. Hij is een enthousiaste jongen die graag wilde ontdekken hoe alles in z’n werk ging en die op mensen afstapt.Palacios voetbalt nu bij Los Angeles FC. Quiñonez sloot pas eind september 2019 aan bij Willem II, toen de competitie al enkele weken oud was. Hij is een meer bescheiden jongen en ik kende hem als voetballer niet terug in vergelijking met hoe hij voor SD Aucas speelde. In de winterstop (2019-2020)hebben we in goed overleg besloten dat hij terugging naar Ecuador, maar ik weet zeker dat die jongen er in de toekomst gaat komen als voetballer.”  

Visie op het eerste elftal
Samen met assistent-trainer Adrie Koster stond de Visser in de jaren ’80 al voor aanvallend voetbal. Daar waar het centrale verdedigingsduo in zijn periode gevormd werd door André Stafleu en Hans Werdekker, zo ziet hij nu de overeenkomsten met Sebastian Holmén en Jordens Peters. Van deze spelers kan de Visser, evenals Pol Llonch en Derrick Köhn, erg genieten. Laatstgenoemde omschrijft hij als een goede aanwinst voor de club; een opkomende, fysiek sterke linksback die ook krachtigaan de bal is: Ik vind dat Joris Mathijsen als technisch directeur en de scouting eromheen de laatste twee jaar een goed elftal hebben weten neer te zetten.

Het 4-3-3 systeem dat sinds de komst van Koster is teruggekeerd in Tilburg zorgt voor een stuk herkenbaarheid voor de Visser. Naast de Eredivisie-wedstrijden heeft hij ook het Europese avontuur gevolgd van de Tricolores: “Tegen Rangers FC vond ik Willem II voetballend en technisch beter, maar Rangers FC schoot de ballen er wel in. Ik vond Willem II in die wedstrijd een beetje naïef en het voetbal is soms nog te wisselvallig. Dat is de volgende stap die ze kunnen gaan maken. Soms mag het iets effectiever, zodat ze nog meer wedstrijden winnen.

Het hoge niveau dat de selectie regelmatig aantikt, ziet de Visser ook terug in de trainingen van de Tricolores die hij samen met zijn vriend voetbalscouting Frans Bouwmeester heeft bezocht. Veel trainingsoefeningen aan de bal in een hoog, aanvallend tempo met hoog druk zetten staat centraal voor de speelwijze van het huidige elftal: “Ze tikken tijdens de training echt een hoog niveau aan. Je ziet dan ook duidelijk dat Adrie Koster en zijn assistent-trainer Gery Vink twee verschillende types zijn, wat je ook nodig hebt. Vink is een geweldige veldtrainer die er op bovenop zit. Koster komt er dan tussen om de rust te bewaren en de beslissingen te nemen.

Nieuw talent uit de koker
Als het aan de Visser ligt, kunnen de Willem II-supportersspoedig weer nieuw voetbaltalent uit zijn koker verwachten. Hij heeft nog altijd warme contacten met Danny Walker, die het jammer vindt dat de Visser door de Corona uitbraak nu niet de reis naar Ecuador kan maken om het jeugdig talent van advies te voorzien: “Danny Walker zei tegen mij: ‘Als je het in een speler ziet zitten en hem verder wilt laten ontwikkelen in Nederland, geef ik je daar alle gelegenheid toe.’ In de toekomst bestaat er dus nog zeker de mogelijkheid dat er een speler van SD Aucas richting Willem II komt. Bij SD Aucaszitten echt goede talenten.

Naast zijn contact met SD Aucas heeft De Visser, samen met Godwin Attram, ook zijn eigen Attram de De Visser SoccerAcademy in Ghana. In 2017 had Willem II, op inspraak van De Visser, al de Ghanees Bernardinho Osah op proef. De aanvaller maakte een goede indruk, maar het non-EU-salarisweerhield de Tricolores deze speler vast te leggen. Toch zou De Visser in de toekomst graag een speler uit zijn voetbalacademie naar Tilburg halen: “In dat geval zou ik een speler uit mijn academie in Tilburg kunnen laten spelen. Ze kunnen dan ervaring opdoen en dat zijn zulke goede spelers dat ze toch altijd worden doorverkocht. Dan zie ik ze ook trainen, ik kan ze mee begeleiden en dat zou voor de Academie en voor Willem II een win-winsituatie zijn.

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Geert van Erven