Pol Llonch: “Juiste mentaliteit en teamspirit moeten ons helpen richting lijfsbehoud”
Dat het bij Willem II dit seizoen niet van een leien dakje gaat, dat moge duidelijk zijn. De Tricolores verkeren in zwaar weer met een huidige 16e positie in de Eredivisie. Met nieuwe accenten in de speelwijze van de Tricolores en met resultaten tegen Sparta en FC Twente als gevolg, zijn er toch zonnestraaltjes aanwezig boven het Koning Willem II stadion. Terwijl de reclamebanners aan de lange zijde op deze stormachtige donderdagmiddag moeite hebben om stand te houden, schuift Pol Llonch aan om over het restant van de competitie te praten.

Nederlandse taal
De Spanjaard Pol Llonch, sinds 2018 uitkomend voor de Tricolores, voelt zich samen met zijn gezin erg thuis in Tilburg en de verbondenheid tussen het gezin en Willem II is de afgelopen jaren alleen maar sterker geworden. De ervaren middenvelder verlengde in september 2020 zijn contract tot de zomer van 2024 en volgt al geruime tijd Nederlandse les. Samen met zijn vrouw en dochter hebben ze de afgelopen jaren gebruikt om de Nederlandse taal steeds machtiger te worden. Zijn vrouw volgt een cursus Nederlands op de Tilburg University en dochter Lucia krijgt Nederlandse les op school, wat ze steeds beter onder de knie krijgt. Deze middag heeft de Supportersclub Willem II de primeur, door met Llonch voor het eerste een interview in het Nederlands te houden: “Ik wil graag proberen in het Nederlands te praten, want dat helpt mij om de taal te leren spreken.”

Blessures
De studie van de Nederlandse taal was een lastige opgave, die hij vergelijkt met het huidige seizoen van Willem II. De Tilburgse rots in de branding heeft dit seizoen te maken gehad met een enkel- en kuitblessure, maar is reeds hersteld van laatstgenoemde blessure: “Ik liep tegen FC Emmen (eind januari) een kuitblessure op, doordat ik er een tik op kreeg. Ik had enkele weken nodig om daarvan te herstellen. Gelukkig kan ik nu weer spelen, waardoor ik nu weer invloed heb op ons spel. Vorig seizoen speelde ik veel met Driess Saddiki op het middenveld. Het is erg gek dat we dit seizoen zo weinig samen hebben gespeeld. We spraken dit seizoen veel met elkaar tijdens onze blessures.”

Gelukkig kan de Willem II-aanhang nu weer genieten van de 28-jarige Llonch, reeds een van de meest ervaren spelers in de selectie: “Na mijn kuitblessure in februari speelde ik direct 3 wedstrijden in 10 dagen. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO Den Haag had ik slechts twee keer meegetraind. Enkele dagen later speelden we tegen Sparta en na die wedstrijd had ik last van lichamelijke pijntjes. Ik geef iedere wedstrijd 100% en had weinig trainingsuren in de benen. Deze week voel ik mij conditioneel beter, waardoor ik voor a.s. zaterdag tegen SC Heerenveen 100% fit ben.”

Resterend programma
Tegen SC Heerenveen zullen de mannen van hoofdtrainer Željko Petrović trachten de punten in het eigen Koning Willem II stadion te houden. SC Heerenveen kende dit seizoen een sterke start van de competitie, maar kent wisselende resultaten in de laatste uitduels. De Tricolores gaan vooral uit van eigen kracht tegen de Friezen, aldus Llonch: “SC Heerenveen is goed aan de bal, dus we moeten ze niet teveel in hun spel laten komen. Daarnaast moeten we vooral uitgaan van ons eigen spel.” Dat zal op dezelfde manier moeten gebeuren als in de recente duels tegen Sparta en FC Twente.

Willem II lijkt de organisatie in de laatste wedstrijden beter op de rit te hebben. Na de ruime nederlagen tegen Feyenoord (5-0) en FC Utrecht (0-6) is het accent op de verdedigende organisatie komen te liggen, met minder tegendoelpunten als gevolg. Door deze aanpassing in de spelwijze is het vertrouwen teruggekeerd in de selectie: “Het team weet nu wat er van elkaar verwacht wordt: een goede, verdedigende organisatie, waarbij we in balbezit onze ruimtes en kansen moeten benutten. Tegen FC Twente en Sparta had de tegenstander meer balbezit maar hadden wij de grootste kansen. Het is een moeilijk seizoen voor de club, maar in het belang van Willem II gaat het nu echt enkel om punten pakken. Het liefste speel ik mooi voetbal maar we zijn nu niet in de positie om dit te spelen. Ik wil Willem II in de Eredivisie houden.”

De vernieuwde accenten in het spel van de Tricolores komen voort uit een wisselwerking tussen de technische staf en de selectie. Hoofdtrainer Petrović bracht samen met de staf de selectie nieuwe inzichten, energie en ideeën en maakte in samenwerking met de spelers deze vertaalslag. Llonch merkt in de laatste wedstrijden dat het team beter met elkaar is gaan communiceren, waardoor er in het veld ook betere keuzes worden gemaakt, met een betere teamspirit als gevolg. De resultaten uit de laatste drie wedstrijden helpen hierbij en deze lijn willen de Tricolores graag doortrekken: “Willem II is voor mij herkenbaarder geworden in de laatste drie wedstrijden, omdat we voor elkaar vechten. We hebben het gevoel de juiste snaar te hebben geraakt. De jongere spelers hebben meer vertrouwen gekregen en we hebben ingezien dat we het ook op een andere manier kunnen doen in het veld.”

Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen volgen de op papier lastige duels tegen Vitesse, AZ en Heracles Almelo. Volgens de 28-jarige Llonch zal rechtstreekse handhaving een lastige klus worden en hij wil zijn strijdwijze overbrengen naar zijn medespelers, want tot het laatste competitieduel zal er gestreden moeten worden: met elkaar en voor elkaar!

Hotboy van Willem II
Waar het vorig seizoen vooral de tandem Llonch – Saddiki was op het middenveld, speelt Llonch daar dit seizoen vooral met de 19-jarige Wesley Spieringhs, die dit seizoen zijn doorbraak kent in het eerste elftal van Willem II en reeds erg geliefd is bij de Tilburgse achterban. Llonch is erg te spreken over de houding, mentaliteit en inzet van het jeugdproduct van de Tricolores: “Wesley is een fantastische speler met veel potentie. Hij is pas 19, heeft een goede persoonlijkheid, blijft nuchter en is realistisch. Hij moet nog veel leren, maar hij wil ook leren en doet iedere dag zijn stinkende best. In de voorbereiding op dit seizoen zei ik tegen mijn vrouw: ‘Er is één jongen in het onder-21 elftal die snel bij de A-selectie zal aansluiten.’ Dat was Wesley. Wanneer je als jonge speler bij een selectie komt en goed speelt, is het belangrijk dat je ook naar de ervaren spelers luistert en dat doet hij erg goed. Ik ben blij om met hem te spelen en we willen allebei hard werken op het middenveld om Willem II in de Eredivisie te houden. Hij heeft een goede mentaliteit om mee te kunnen in het Nederlandse profvoetbal.”

Supporters
De Willem II-supporters moeten de wedstrijden van hun club nu al ruim één jaar volgen voor de buis: één van de slechtst denkbare scenario’s voor een voetbalsupporter. Terwijl het onderwerp ‘supporters’ ter sprake komt, richt Llonch zijn blik richting de Kingside. Omdat er normaal gesproken flink kabaal wordt gemaakt tijdens de thuiswedstrijden van de Tricolores, had de selectie juist met deze belangrijke fase van de competitie de hondstrouwe steun van de achterban goed kunnen gebruiken: “Ik heb er alle begrip voor dat de supporters in deze tijd met veel nervositeit voor de televisie zitten, want ze kunnen niet helpen door ons aan te moedigen. Ik hoop dat Corona snel achter ons ligt, want als speler merk je dat je iedere wedstrijd kunt winnen of verliezen en dat er van thuis- en uitvoordeel geen sprake is. Mijn familie is normaal altijd aanwezig in het stadion en kent hetzelfde gevoel als dat de supporters hebben, omdat ook zij voor de tv zitten.”

De achterstand op een veilige 15e plaats bedraagt momenteel vier punten. Dat het geloof op rechtstreekse handhaving bij de strijdlustige Pol Llonch nog niet is verdwenen, wordt duidelijk als hij wordt herinnerd aan het aantal wedstrijden dat hij nog nodig heeft om een plek te krijgen op de sokkel van het Jan van Roessel-standbeeld voor het stadion. Momenteel heeft de Spanjaard 82 wedstrijden gespeeld voor Willem II en met nog 9 resterende competitiewedstrijden voor de boeg, richt hij zich al op het volgende seizoen om deze mijlpaal te behalen: “Het zou fantastisch zijn om onderdeel te worden van de Willem II-historie. Als mijn familie of kinderen het stadion bezoeken, zien ze mijn naam dan op die sokkel staan.” Llonch wordt gewezen op het feit dat als Willem II play-offs om promotie/degradatie moet spelen hij deze mijlpaal eerder zal bereiken. Met een glimlach op zijn gezicht zegt hij: “Eerst de komende wedstrijden alles geven voor Willem II. Ik wil het daar nog niet over hebben.”

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Geert van Erven