Voorbeschouwing Willem II – Jong Ajax met Ringo Meerveld

Tilburg is weer nuchter na Carnaval. Nadat het in het afgelopen weekend ontzettend druk was in Kruikenstad, kunnen de Willem II-supporters vrijdagavond weer op de vertrouwde wijze naar het Koning Willem II Stadion voor de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Ringo Meerveld is al weken in vorm op het Tilburgse middenveld en met hem blikken we vooruit naar het treffen met de Amsterdammers: “Ik hoop dat de trainer mij niet meer uit de basis haalt.”

Ringo, je bent een geboren- en getogen Bosschenaar. Heb je nog Carnaval gevierd in Oeteldonk dit jaar?
Nee, ik heb het Carnaval dit jaar aan me voorbij laten gaan. Ik vind Carnaval wel leuk maar ik ben geen echte carnavalsvierder die iedere dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gaat. Als ik ga, dan is dat voor één dag en dan ga ik slechts een paar uurtjes. Afgelopen zaterdag hadden we een vrije dag en heb ik thuis hersteld van de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Op zondag en maandag hebben we ook getraind, dus ik kon dit jaar eigenlijk ook geen carnaval vieren, al zou ik het gewild hebben.

Hoe heb je de afgelopen weken ervaren, waarin je vast in de basis staat en een technisch begaafde indruk op het middenveld maakt?
Allereerst wil ik de trainers ervoor bedanken dat ik telkens in de basis sta. Na mijn knieblessure (red. Ringo liep in februari ’22 een knieblessure op, waardoor hij maanden uitgeschakeld was) stond ik tot september ’22 aan de kant. Ik heb hard gewerkt om fit te worden en mij in de basis te knokken. Ik weet dat ik kan voetballen, maar het is dan echt wachten op het krijgen van een kans. Die kans heb ik gepakt (red. Ringo had zijn eerste basisplaats in het uitduel tegen FC Dordrecht op 20-11-’22) en ik ben blij dat ik steeds meer wedstrijdritme heb gekregen. Daardoor heb ik aan het Willem II publiek kunnen laten zien wat ik kan en ik hoop dat de trainer mij nu niet meer uit de basis haalt.

Zien de Willem II-supporters nu de ware Ringo Meerveld?
Ik zou nog niet durven zeggen dat ik de echte Ringo al helemaal heb laten zien maar het komt er wel bij in de buurt. De supporters hebben daar lang op moeten wachten maar ik ben blij dat ik niet meer geblesseerd ben en mag spelen. Het belangrijkste is ook om fit te blijven en het een staat in verband met het ander, want door meer wedstrijden te spelen, heb ik meer ritme en zelfvertrouwen gekregen en groei ik ook nog als voetballer. Ik kan nog beter en dat streven heb ik dan ook.

Het team lijkt het 5-3-2 systeem steeds beter onder de knie te krijgen, er wordt gestreden voor elkaar met als gevolg dat er resultaat is in de laatste weken. Zou je dat omslagpunt kunnen omschrijven?
We geven 100% in iedere wedstrijd, maar het kwam er tot nu toe dit seizoen nog niet uit. Met alle respect voor de tegenstanders in de laatste thuiswedstrijden (red. Helmond Sport, FC Eindhoven en FC Dordrecht) maar daar moesten we ook van winnen. Vrijdag spelen we tegen Jong Ajax, maar over twee weken komt koploper PEC Zwolle op bezoek en ik ben wel heel benieuwd hoe we het doen tegen zo’n tegenstander.

Heb je altijd druk gevoeld om hier te presteren, mede door de transfersom die voor jou destijds is betaald?
Ik heb altijd vertrouwen vanuit Willem II gevoeld, of dat nu van de trainers of van supporters is. Het is niet zo dat ik in iedere wedstrijdsituatie denk “ik moet nu de bal breed spelen of ik moet nu een voorwaartse beweging maken om het publiek tevreden te houden”. Ik voel wel die onbewuste druk om te presteren, met Willem II wedstrijden te winnen, maar niet vanuit de buitenwereld.

De afgelopen weken speel je hele wedstrijden. Wat heb je hierin het meeste geleerd en waar wil je nog aan werken?

Ik wil nog fitter worden, zodat ik conditioneel de wedstrijden makkelijker kan uitvoetballen. Ik moet en wil mijn coaching in het veld verbeteren om mijn teamgenoten instructies te geven tijdens de wedstrijd. Dit wil ik bereiken door me hier bewust van te zijn tijdens trainingspartijtjes wanneer we elf-tegen-elf spelen, geconcentreerd te blijven en dit vervolgens toe te passen in de wedstrijden. Daarnaast moeten we hard blijven trainen om resultaat te halen. Mijn rendement moet omhoog, want ik sta nu op nul doelpunten en één assist in de laatste zeven wedstrijden. Ik ben ook kritisch op mezelf en bespreek vaak met mijn vader hoe mijn wedstrijd is geweest en wat ik kan verbeteren. Mijn vader heeft op hoog niveau in het amateurvoetbal gespeeld en is eerlijk naar mij toe als we mijn wedstrijd nabespreken.

Je hebt een contract tot de zomer van 2025 bij Willem II. Wanneer is je Willem II-plafond bereikt?
Het klinkt heel cliché, maar we moeten eerst met Willem II terug de Eredivisie in en dat vind ik het allerbelangrijkst als je ziet hoe mooi en groot deze club is. Ik vind het prachtig om te zien hoe het stadion iedere keer vol zit: Willem II heeft echt topsupporters!

Vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax op het programma, een ploeg die de laatste weken wisselvallig presteert. Jong Ajax speelt op vrijdagavonden en maandagavonden vaak in een andere formatie, omdat er op maandagavond vaak spelers van Ajax 1 meedoen. Wat verwacht je van deze wedstrijd en van de tegenstander?
Ik verwacht ook dat ze met een ander team gaan spelen in vergelijking met afgelopen maandag toen ze de thuiswedstrijd tegen MVV met 4-2 wonnen. Het eerste elftal van Ajax speelt vandaag (red. donderdag 23-2) tegen Union Berlin en aanstaande zondag tegen Vitesse, dus ze hebben voor het eerste elftal de sterkste spelers nodig. Ik gok dat Francisco Conceição (rechtsbuiten) en Lorenzo Lucca (spits) afwezig zijn en bij het eerste elftal zitten. Jong Ajax is een voetballende ploeg en we moeten ze niet in de wedstrijd laten komen. Dit moeten we zelf afdwingen.

Waar hebben jullie afgelopen week de focus op gelegd in aanloop naar deze wedstrijd?
We trainen veel met baloefeningen waarin we de bal drie keer raken. Ik verwacht dat wij hoog druk gaan zetten en het is de intentie om snel het verschil maken. De jong-elftallen nemen vaak risico om te voetballen en daarin moeten we op hun helft scherp zijn, hoog druk zetten, de bal afpakken en de doelpunten maken. Wij moeten hierin volwassener zijn en de wedstrijd proberen snel naar onze hand te zetten.

Tegen FC Dordrecht was je met een slalom langs verschillende tegenstanders hard op weg naar een doelpunt. Kunnen de Willem II-supporters dit vrijdag van je verwachten?
Ik hoop het wel, want het wordt tijd voor mijn eerste doelpunt voor Willem II. Tegen FC Dordrecht was ik er dichtbij, want ik wilde tot tweemaal toe voor een doelpunt gaan. De eerste keer werd ik bij mijn schouder vastgepakt en de tweede keer werd ik onderuit gehaald. Misschien moet ik een keer niet vooraf benoemen dat ik ga scoren en dat het dan wel lukt, haha. Daarnaast hoop ik 90 minuten lang een goede wedstrijd te spelen en de supporters te vermaken.

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Toin Damen