Aanstaande zondag is het eindelijk zover: we mogen onze trots weer supporten in het stadion. Niets liever zouden we er een kolkend Koning Willem II Stadion van maken maar helaas. Een heksenjacht op Willem II supporters met onterechte stadionverboden tot gevolg leidt ertoe dat we het niet gepast vinden om zondag op de manier te supporten zoals jullie voor de coronaperiode van ons gewend waren.

Even een weekje terug in de tijd: 10 Willem II supporters (waaronder onze capo) hebben vorige week een stadionverbod voor twee jaar gekregen. Niet vanuit Willem II, maar vanuit de KNVB op aandringen van Politie & Gemeente Tilburg.

Willem II is het totaal niet met deze stadionverboden eens en is samen met de advocaat van de getroffen supporters alles aan het doen om deze stadionverboden terug te draaien. Afgelopen week is er nog een gesprek met een delegatie van supporters, Willem II, politie en gemeente geweest. Resultaat: Willem II wil de stadionverboden terugdraaien, maar politie en gemeente willen van geen wijken weten.

En dus hebben deze fanatieke supporters tot dusver een stadionverbod voor twee jaar. Toch wordt de druk op de KNVB opgevoerd en verwachten de getroffen supporters snel duidelijkheid met betrekking tot hun stadionverbod. Maar heel deze situatie zorgt ervoor dat we ervoor kiezen om een aantal zaken te wijzigen voor in ieder geval de komende wedstrijden.

Geen capo, trommel en georganiseerde sfeer.

We hebben er even over nagedacht om volledig weg te blijven bij de wedstrijden. Maar dat is volgens ons niet de oplossing. Maar aangezien we altijd samen als sfeergroepering zijn opgetrokken, voelt het niet goed om onze capo en andere supporters zomaar te vergeten/passeren. Wat we gaan doen:

  • tot nader order geen capo. Dat betekent dat ook de Boxenset en microfoon nog even op zolder blijven staan. We hopen dat iedereen het respect toont om NIET in de capobak plaats te nemen.
  • de trommel blijft tevens opgeborgen.

Wel willen we oproepen om Willem II komende wedstrijd op een positieve wijze te ondersteunen. Er hangen gewoon spandoeken en we hopen ook op een mooie voetbalsfeer.

Flagday
We roepen op om zondag de wedstrijden massaal in het rood-wit-blauw te bezoeken tijdens de jaarlijkse flagday.

Uitwedstrijden
Ook roepen we op om de uitwedstrijden massaal te gaan bezoeken. Koop dus vooral je kaarten voor Vitesse – Willem II! Dat kan via autocombi en de bus (via KingZine en Supportersclub Willem II).

Ook hiervoor geldt: totdat duidelijk is of de stadionverboden worden ingetrokken of blijven staan, werken we ook in de uitvakken zonder capo en trommels.

Nogmaals: wanneer duidelijk is of de stadionverboden blijven staan of worden ingetrokken, gaan we ons beraden over de sfeer voor de komende twee jaar.

Tot slot: stop criminaliseren van voetbalsupporters
Helaas moeten we continu in herhaling vallen betreft dit onderwerp. Maar het is tijd dat politie-eenheden en gemeenten in Nederland stoppen met het criminaliseren van voetbalsupporter.

Wij zijn blij dat wij als supporters de steun van onze club krijgen. Zowel van de algemeen directeur als de veiligheidsafdeling van de club. Tijd voor politie en gemeente om in te zien dat voetbalsupporters geen ophitsende criminelen zijn die jeugd ronselen voor een motorclub. Pure onzin.

Continu worden supporters in kwaad daglicht gezet. Maar wat wordt vergeten is dat de ‘harde kern’ van Willem II staat voor maatschappelijke betrokkenheid. Van voedselpakketten voor de voedselbank tot paaspakketjes voor oudere supporters. Van kerstpakketten voor supporters die het zwaar hebben tot eerbetonen aan (jonge) overleden supporters. Het is tijd dat politie en gemeenten zien wat voor maatschappelijke rol fanatieke voetbalsupporters vertolken, in plaats van het continu zwart maken van supporters. De heksenjacht op individuele Willem II supporters moet stoppen en wel nu!

Supporterscollectief Willem II