Ruim 120 supporters waren op donderdag 2 februari jl. aanwezig bij de Supportersavond van de Supportersclub Willem II in Het Paleis van het Koning Willem II stadion. De avond zat al enige tijd in de planning en gezien de huidige negatieve sportieve situatie was er uiteraard genoeg gespreksstof. Namens Willem II waren aanwezig op het podium: algemeen directeur Martin van Geel, technisch directeur Teun Jacobs, selectiepelers Michael de Leeuw en Freek Heerkens en last but not least “het geweten van Willem II”, good old Henry van Amelsfort.

Wij , als bestuursleden van de Supportersclub, zijn blij om te zien dat er zo veel mensen de weg naar het stadion weten te vinden vanavond. Ik las vanochtend in de krant een advertentie van SIRE: verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt. Laten we die gedachte in stand houden deze avond en stevig discussiëren maar altijd met respect voor elkaar”, aldus Jan van den Dries, die deze avond leidde. Supporters kregen hierna ruimschoots de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de aanwezigen op het podium.

De aftrap
Clubicoon en oud-speaker Peter Année trapte de vragenronde met een positieve boodschap af. Hij gaf aan maar liefst 80 jaar lid te zijn van Willem II en hij hoopte vooral dat iedereen net zo enthousiast blijft over de club als hij in zijn tijd bij Willem II vaak heeft gezien. Hij vertelde acht degradaties meegemaakt te hebben maar ook dat er daarna altijd weer mensen opstonden die de mouwen opstroopten waardoor het toch weer goed kwam met onze mooie club. “Dus laten we vooral de rijen sluiten en samen optrekken naar betere tijden”, zo versterkte hij de openingswoorden van supportersvoorzitter Jan van den Dries.

Nadat het ijs was gebroken, kwamen de vragen over en weer. Martin van Geel: “Een tiende plek in de Keuken Kampioen Divisie, dat is echt Willem II-onwaardig. Op papier lijkt het ook een goeie groep jongens, dus dan denk je dat je een goed team hebt met voldoende kwaliteit. Maar helaas komt het er nog niet uit en valt het kwartje maar niet onze kant op”.

Van 4-3-3 naar 5-3-2
Uit het publiek kwam een terechte vraag gericht aan Teun: “waarom zijn we van een 4-4-3 systeem naar een 5-3-2 systeem gegaan”? In de toekomst willen we graag terug naar een 4-3-3 systeem, omdat dat inderdaad in het DNA van de club zit. We zochten in de afgelopen transferwindow ook naar een nieuwe buitenspeler maar die hebben we helaas om allerlei redenen niet gevonden.” Daarop volgde nog een kritische vraag: “hebben jullie dan in de transferperiode van de afgelopen zomer niet ontzettend gefaald”? Teun: “Laat  duidelijk zijn dat ik het ermee eens ben dat het spel niet altijd spektakel biedt. Maar op het moment dat je buitenspelers niet presteren naar verwachtingen, of geblesseerd raken zoals Nick Doodeman, dan moet je kijken naar de andere kwaliteiten van je selectie”, aldus Teun.

Wat is de oplossing?
Ja, maar we horen nu al drie jaar hetzelfde verhaal; hoe wordt dit opgelost?”, klonk het uit het publiek. Deze woorden vulden de zaal voor een paar seconden. “Als de oplossing zo voor het grijpen zou liggen, dan zou ik deze graag met jullie delen”, aldus Martin van Geel. “Maar geloof me: we zijn dag in, dag uit bezig met keihard trainen maar we missen het rendement op het veld in de wedstrijden. We hebben er alles aan gedaan om betere spelers in de winter aan te trekken, maar dat lukte ons niet. We zijn simpelweg de nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie momenteel en dat is voor vele spelers ook niet aantrekkelijk genoeg. Als men dan meerdere keuzes heeft dan gaat men bijvoorbeeld liever naar een Erediviesclub. Daar baal ik ook enorm van.”

Het moet beter. Dat vindt iedereen. Maar het perspectief voor de toekomst blijft voorlopig uit. De zaal is eensgezind: we willen weer vermaakt worden op de tribune en wij zijn op zoek naar duidelijkheid. Een ding dat duidelijk is, is in elk geval dat we het dit seizoen met de huidige selectie zullen moeten doen.

Nieuwe hoop
De Willem II-aanhang was tijdens de avond vooral op zoek naar perspectieven voor de korte én voor de lange termijn. De zorgen om de binding tussen de club en supporters werden gedeeld. “We moeten het ook samen doen”, aldus Freek Heerkens die samen met Michael de Leeuw de boodschap over “het blijven knokken voor de club” zeker over zal gaan brengen aan de overige leden van de selectie. “We zullen er met zijn allen de schouders onder zetten. Samen. Met elkaar. Met de juiste mentaliteit. Dit hebben we afgesproken en we zullen ons hier allemaal aan houden”, aldus Freek. Martin van Geel sloot als volgt af: “We moeten dit inderdaad samen doen, we zitten allemaal in zwaar weer en we moeten dit met elkaar doen. Laten we hopen dat de ommekeer morgen tegen Helmond Sport eindelijk zal komen”.

Een passend slot
Voorlopig sloten de aanwezigen zich aan bij deze conclusie die ook mooi overeenkwam met hetgeen Jan van den Dries in zijn openingswoord naar voren bracht: “laten we de rijen gesloten houden want met polarisatie komen we ook niet verder!

Jan sloot de avond af met een dankwoord aan de gasten op het podium en hij dankte ook de aanwezigen in de zaal voor de veelal constructieve en gedisciplineerde manier van discussiëren, ondanks alle emoties die ook voelbaar waren deze avond. Uiteraard was er na afloop nog een drankje en een hapje en werd er nog geanimeerd nagepraat met directie en spelers.

En de échte oplossingen en verbeteringen? Die kunnen we de komende weken alleen maar terugzien op de prachtige grasmat in ons mooie stadion!