We gaan ervoor!” Zondag is het weer zover. Na een afwezigheid van ruim drie jaar zal de Brabantse derby tussen Willem II en NAC Breda weer gespeeld worden. Haat en nijd, een burenruzie, Tilburg versus Breda; oftewel een échte derby. De Supportersclub Willem II blikt in de aanloop naar dit duel vooruit met centrumverdediger Wessel Dammers, die zondag zijn eerste derby gaat spelen.

Het trainingskamp
“Het was fris in het mooie Limburg”, zo begint hij. “Maar het was fijn om veel met elkaar samen te zijn. Die break heeft mij, en ik denk het hele team, goed gedaan. Even het koppie leegmaken, zoals ze dat zeggen. De sfeer is ook goed. We hebben echt hard gewerkt.” Tijdens het trainingskamp is er heel veel getraind. Er was ook veel tijd voor reflectie op de wedstrijden die tot dusver zijn gespeeld dit seizoen. De conclusie is unaniem dat het anders moet. Willem II zal daarom vanaf zondag in een nieuw systeem gaan spelen. “Het 5-3-2 systeem doet vermoeden dat het misschien erg verdedigend is, maar de bedoeling is juist dat er meer gecreëerd gaat worden in de 16. Dat is waar het echt aan ontbrak in voorgaande wedstrijden.”
Er is veel geïnvesteerd om ‘tactischer’ te gaan spelen. Omdat het systeem voor Dammers niet nieuw is, kon hij andere spelers op het veld coachen. Tijdens de oefenwedstrijden tegen BSV Limburgia en NEC lag hier dan ook de focus op. Natuurlijk liepen ze als team nog tegen moeilijkheden aan, waarna er in de afgelopen week nog gesleuteld is. Hij is blij dat ze die wedstrijden gespeeld hebben en daarmee de pijnpunten goed in beeld konden krijgen.

De Derby
Langzaam ging het derbygevoel de afgelopen week spelen bij de selectie. Dammers proeft al wel aan alles dat het gaat gebeuren. “Mijn eerste derby! Toen ik voor het eerst bij Willem II kwam, gingen de eerste vragen van een journalist meteen al over de derby tegen NAC. Toen kreeg ik er al wel meteen zin in. Het is niet te vergelijken met wat ik bij andere clubs heb gezien. Misschien dat Jong Feyenoord tegen Jong Ajax nog het dichtst in de buurt kwam van de ‘derby’s’ die ik heb gespeeld. Het is de leukste wedstrijd van het jaar, voor de hele stad. Dat merk je wel goed.”
De Tricolores willen vol voor de drie punten gaan in eigen stadion tegen de Bredase rivaal. Dammers is resoluut in zijn antwoord op de vraag wat de Willem II-supporters zondag van het team kunnen verwachten: “Intensiteit! En een flinke portie gezonde agressie. Deze wedstrijd zal uiteindelijk veel minder draaien om tactiek en veel meer om passie, strijd en vechtlust. We willen deze per se winnen, dus zullen we intensiteit moeten leveren. Dat zou moeten leiden tot een hoop doelpunten.”

Uitsupporters
Dat er zondag geen uitpubliek bij mag zijn, is voor de spelers nu niet zo’n gebrek. Nu er zelfs thuispubliek in het uitvak zal zitten, betekent dat alleen maar dat er nog meer support voor Willem II zal zijn. En al had het uitvak wel vol gezeten: “Het thuispubliek maakt bij ons altijd zoveel lawaai, dat je hen niet eens gehoord zou hebben.” Dammers is zich er wel van bewust dat de uitwedstrijd naar Breda wèl nadelig zou kunnen zijn, omdat de fanatieke Willem II-aanhang dan ook thuis moet blijven. Dat vindt hij oprecht jammer. Net zoals hij snapt dat er voor supporters toch een stukje beleving mist als er geen uitpubliek bij is. Alleen ligt zijn focus, en die van het team, op het veld en niet op de tribunes, dus voor hem mag het uiteindelijk niet uitmaken: “Wij moeten hoe dan ook strijden!”

De statistieken
Wie er wanneer en hoe vaak won, zegt Dammers eigenlijk niet zo veel: “De eigen wedstrijdstatistieken zijn veel belangrijker; hoeveel kansen creëren we, hoeveel balcontact is er? Al zal dat in de wedstrijd tegen NAC ook niet meetellen. Die wedstrijd is een wedstrijd op zich. De reeks die je ervoor hebt gehad telt eigenlijk niet. De derby zorgt voor extra vuur. Pas in de wedstrijden daarna zal zichtbaar worden hoe we er echt voor staan.”

Uiteindelijk is het ultieme doel voor de Tricolores nog steeds promoveren. Al is Dammers wel heel realistisch: “Wij zijn nu helemaal niet in de positie om überhaupt maar te praten over het kampioenschap. We leven van wedstrijd naar wedstrijd en die moeten gewoon steeds gewonnen worden. Dan pas kunnen we gaan denken aan promotie. Eindigen waar we nu staan, zou echt een schande zijn. Dus we gaan voor beter, dat moet!”

Het WK
Ondertussen loopt het WK ook nog gewoon door. Het echte oranjegevoel, dat hij vroeger wel had, dat is er nu niet echt. Samen met vrienden en familie de wedstrijden kijken, schiet er een beetje bij in, maar hij volgt wel zo veel mogelijk. Natuurlijk hoopt hij dat Nederland kampioen wordt maar als hij een voorspelling mag doen, dan denkt hij dat Brazilië en Frankrijk elkaar zullen treffen in de finale. Wie er dan wint, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Er is nu ook maar één finale echt belangrijk: Willem II – NAC, aanstaande zondag in Tilburg. “Ik wens alle supporters veel plezier zondag. We gaan ervoor!”

De geschiedenis
De rivaliteit tussen Willem II en NAC gaat vele jaren terug en is ontstaan vanuit de ‘natuurlijke’ rivaliteit tussen de buursteden Tilburg en Breda, die qua grootte, omvang en aanzien altijd al gelijkwaardig aan elkaar waren. Dat leverde een soort strijd op, die we vandaag de dag nog levendig terugzien in het voetbal. Het is ruim drie jaar geleden dat we tegen NAC speelden, omdat zij al wat langer in de Keuken Kampioen Divisie bivakkeren. Die laatste wedstrijd, in januari 2019, werd met 2-0 door ons gewonnen. Toch spreken de statistieken in het voordeel van NAC.

De cijfers op een rijtje:
68 ontmoetingen
26 x overwinning NAC
24 x overwinning Willem II
18 x gelijkspel

Acties
Het treffen tussen beide teams leidde in het verleden vaak tot ludieke acties over en weer. Er werd mest in Breda gedumpt, waarna zij luiers in Tilburg achterlieten (2004). Ook werd er een badkuip voor het stadion in Breda neergezet toen Willem II de bekerfinale in de Kuip speelde (2005). Toen Willem II degradeerde uit de Eredivisie, maakten NAC-supporters routekaarten: in bushokjes hingen de vertrektijden van de bus uit Tilburg naar alle clubs uit de Jupiler League (2009). Willem II-supporters hingen grote sloten aan het stadionhek toen NAC de “hekkensluiter” in de Eredivisie was (2013) en nadat zij waren gedegradeerd en het niet lukte meteen te promoveren, werd er een doek opgehangen met daarop de afstanden van Breda naar verschillende Eerste Divisie clubs (2016). In Breda werden straatnamen ineens omgetoverd in Willem II-namen, zoals de Fran Sollaan en het Kruikenpad (2018). Maar het vaakst is het viaduct over de A58 nabij Gilze het slachtoffer van de dadendrang van de supporters. Dan weer is het rood-wit-blauw, dan weer geel-zwart. Het is steeds weer een verrassing wie er nu weer de kwast ter hand heeft genomen. En eerlijk is eerlijk: het zorgt altijd voor een glimlach, zeker als het viaduct toch weer eens onze clubkleuren draagt!

Tekst: Sanne van Herp