Willem II hervat a.s. zondag om 16:45 uur de competitie in de Grolsch Veste tegen FC Twente. Met een keurige, huidige vierde plaats in de Eredivisie en overwinningen tegen o.a. PSV, Vitesse en FC Groningen is de seizoenstart van de Tricolores uitstekend te noemen. De Supportersclub Willem II blikt met linksbuiten- en gelegenheidslinksback Mats Köhlert, die trefzeker was in de laatste twee uitwedstrijden, vooruit op FC Twente – Willem II.

Mats, hoe heb je de interlandperiode doorgebracht?
Ik ben naar mijn familie in Hamburg geweest en ik heb enkele vrienden bezocht. Ik heb genoten van het lange weekend. Het is vanuit Tilburg vijf uur rijden maar ik vind het altijd prettig om in een lang weekend naar mijn thuis in Hamburg te gaan. Het is voor iedere teamgenoot goed om in de interlandbreak een weekend rust te hebben.

Voor de interlandbreak speelden we tegen Heracles Almelo, een wedstrijd die we in de laatste minuut van de extra tijd verloren. Wat heeft Fred Grim tegen het team gezegd na de wedstrijd?
De uitwedstrijd tegen Heracles Almelo is altijd een lastig duel. We knokten ons na een 2-0 achterstand goed terug tot 2-2, maar in de laatste tien minuten van de wedstrijd stonden we te verdedigend opgesteld. Heracles Almelo zette ons onder druk en we moesten meer van het eigen doel komen. De trainer heeft ons verteld dat we in die situaties meer druk moeten zetten, vanuit de verdediging ons hoger moeten positioneren, waardoor we iets meer aan voetballen toe komen.

Je hebt Willem II dit seizoen bestempeld als een ‘Super Truppe’ en de reeks wedstrijden tegen FC Groningen, RKC Waalwijk en PSV werden gewonnen. Hoe blijf je met beide benen op de grond na de eerste succesvolle weken van de competitie?
Iedereen in het team begrijpt dat het snel kan gaan in het voetbal. Dat hebben we vorig seizoen gezien, waarin we tegen degradatie speelden. We staan nu op de ranglijst tussen Ajax, PSV en Feyenoord, maar het kan over enkele maanden helemaal anders zijn. Wij moeten proberen punten te blijven pakken en we zitten in een goede fase. Dat is niet veranderd door de nederlaag in Almelo.

Aanstaande zondag staat de uitwedstrijd tegen FC Twente op het programma, een ploeg die de laatste vijf wedstrijden ongeslagen is. Wat verwacht je van deze wedstrijd?
Het wordt een lastige wedstrijd. FC Twente is een ploeg die net als wij willen voetballen. Toch denk ik dat het voor iedere tegenstander lastig is om tegen ons te spelen. Wij werken altijd 90 minuten lang voor een resultaat en dit seizoen spelen we ook goed voetbal op de helft van de tegenstander. Ik verwacht een aantrekkelijke wedstrijd met aanvallend voetbal van beide teams. Als we onze manier van voetballen hanteren en in een goede flow komen, maken we een goede kans op drie punten.

Met twee doelpunten in de laatste twee uitduels heb jij ook een goede flow te pakken. Wat kunnen de supporters van jou verwachten in dit duel?
Ik werk altijd hard en geef iedere wedstrijd alles voor Willem II. Ik hoop weer mijn aanvallende acties te kunnen maken en hoop dat te belonen met een doelpunt en/of assist. Daarnaast wil ik ook verdedigend mijn steentje bijdragen. We moeten alles geven en als we een resultaat halen, hebben we het goed gedaan.

Waar ga je zondag starten? Als linksbuiten of op de linksbackpositie?
Hahaha. De trainer had mij in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo op de linksbackpositie nodig door het vroegtijdig uitvallen van Derrick Köhn. Zondag verwacht ik weer op mijn vertrouwde positie te spelen.

Had je al eens eerder op de linksbackpositie gespeeld?
Ik heb bij Willem II nog nooit als linksback gespeeld, maar bij mijn vorige club HSV speelde ik zes weken linksback en ik heb tevens in de nationale jeugdelftallen als linksback gespeeld. Ik ken de positie en weet wat er van me verwacht wordt, dus het is geen probleem voor mij. Als de trainer mij als linksback nodig heeft, sta ik er.

Willem II oogst veel lof dit seizoen en het team krijgt veel complimenten voor de spelwijze. Waar moet het team de komende weken aan werken?

Als je kijkt naar de gespeelde wedstrijden dit seizoen denk ik dat we in de slotfases moeten blijven voetballen, de bal in de ploeg proberen te houden en niet te defensief te spelen. In sommige wedstrijden zijn we te verdedigend gaan spelen in de slotfases. We moeten als team proberen om dan net iets meer druk te zetten.

Circa 600 supporters reizen zondag af richting Enschede. Hoe is het om de binding met de supporters dit seizoen weer te voelen op het veld?
Ik heb nog nooit zo’n support meegemaakt bij een club; het is echt geweldig! Iedere thuiswedstrijd is de sfeer geweldig en als ik naar uitvakken kijk dan zijn deze iedere uitwedstrijd gevuld. Wij praten er als team in de kleedkamer ook over en prijzen ons rijk met zo’n fanatieke achterban. Deze support geeft ons heel veel kracht in de wedstrijden. In mijn eerste seizoen vond ik de sfeer al verbluffend en vorig jaar heeft Willem II dit echt gemist in de wedstrijden. Dit seizoen staan jullie er weer en ik geniet er iedere wedstrijd van. We zijn blij dat de supporters weer terug zijn op de tribunes!

Welke speler in de selectie heeft je tot nu toe het meest verrast?
Heel het team heeft dit seizoen een goede flow te pakken. Als ik één speler moet kiezen dan is Timon Wellenreuther toch wel de verrassing van dit seizoen. Het is een goede vriend van mij, maar Timon brengt rust en zelfvertrouwen over naar de ploeg. Hij heeft uitstekende reddingen verricht tegen o.a. PSV, FC Groningen en PEC Zwolle waardoor we de punten in deze duels over de streep hebben getrokken. Ik wist wat Timon in zich had van het eerste seizoen dat ik met hem samen speelde en hij laat op trainingen geweldige dingen zien. Als hij deze persoonlijke groei doorzet, gaat hij in de toekomst nog een geweldige stap maken.

Het Willem II van dit seizoen kenmerkt zich door het collectief. Het team vecht voor elkaar en dat zie je terug op het veld. Hoe gaat dit team buiten het veld met elkaar om?
We hebben een goede connectie in de ploeg en iedereen kan goed met elkaar opschieten. Dat is goed voor de basisspelers, de invallers en ook de wisselwerking met de technische staf is uitstekend. Daardoor werkt iedereen voor elkaar en dat komt tot uiting in de resultaten op het veld. Dat is echt de kracht van dit Willem II. We kunnen nu ook buiten het veld meer aan teambuilding doen.

Jouw doelpunt tegen RKC Waalwijk vierde je middels de ‘Dele Alli Challenge’ door een rondje voor je oog te houden. Waar kwam dit vandaan?
Een goede vriend uit Hamburg zei tegen mij: “als je scoort, vier de treffer dan op die manier.” Gelukkig scoorde ik tegen RKC Waalwijk weer eens en vierde ik de goal op die manier, zodat hij wist dat dat voor hem was.

Afgelopen weekend was je bij familie in Hamburg. Vanuit Hamburg is het circa drie uur rijden naar Enschede. Komen zij zondag naar je kijken?
Mijn vader, mijn zus en een goede vriend van mij maken zondag de reis naar Enschede. Mijn vader reist wekelijks naar Nederland en bezoekt iedere wedstrijd van mij. Wanneer mijn vader en familieleden voor mij op de tribune zitten, geeft mij dat altijd extra kracht!

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Geert van Erven