Het leven is weer vol zonneschijn in Tilburg. Een zwaluw maakt nog geen zomer, zo luidt het gezegde, maar Willem II bewees de afgelopen weken, na een reeks van vier overwinningen, wel hoe opportunistisch de voetballerij in elkaar kan steken. Op zaterdag 21 oktober a.s. reizen de Tricolores af naar Kerkrade voor de topper tegen koploper Roda JC, een clash tussen de huidige nummers 1 en 2 van de ranglijst, althans voor aanvang van deze speelronde. De Supportersclub Willem II blikt met aanvoerder Freek Heerkens vooruit op dit duel.

Twee werelden

Het verlies tegen NAC Breda en de daaropvolgende vertrekken van Reinier Robbemond (hoofdtrainer) en Teun Jacobs (technisch directeur) begin september ging ook Freek Heerkens niet in de koude kleren gaan zitten. De club stond in brand in een periode dat hij voor het eerst vader werd van zijn zoontje Mats, die hem afgelopen zondag in het thuisduel tegen FC Den Bosch samen met zijn vrouw kwam aanmoedigen.  Die weken heb ik wel als twee uitersten ervaren. Bij Willem II ging het verre van goed en thuis zat ik op een roze wolk. Vanuit Heeswijk-Dinther naar Tilburg rijden en vice versa was voor mij wel een goed schakelmoment om alles een plekje te geven. Op de club ben je bezig met de volgende wedstrijd of richt je je volledig op een training. Eenmaal thuis zie je die kleine en is het prachtig om bij hem te zijn. Het was in de eerste weken pittig om de balans te houden, vooral qua rust, omdat sommige nachtjes korter waren. Als ik na een trainingsdag naar huis reed en met Mats in de hoek van de bank zat, gebeurde het wel eens dat ik zat te knikkebollen. Daar heb ik nu, samen met mijn vrouw, een goede balans in gevonden. Alle clichés die vooraf tegen je worden gezegd door vrienden en familie over het vaderschap blijken waar te zijn. Ik vind het prachtig!

Opwaartse spiraal
Daar waar Willem II in de laatste wedstrijden niet te stoppen is, zo is Heerkens dat ook niet. Hij is bezig aan zijn 11e seizoen bij Willem II en maakt een sterke indruk op de rechtsbackpositie. De nieuwe hoofdtrainer Peter Maes gaf vlak na zijn aanstelling direct aan dat hij niet veel zou gaan veranderen in zijn eerste wedstrijden. De opstelling bleef dus veelal intact in de wedstrijden tegen Jong AZ, TOP Oss, De Graafschap en FC Den Bosch. Het vervolg is bekend: de invallers, met Jeremy Bokila op kop, gevolgd door o.a. Nick Doodeman en Max de Waal, maakten het verschil en zorgden voor een reeks van vier winstpartijen. Ook in de spelersgroep was Peter Maes niet direct een bekende naam. De selectiespelers vroegen toen al snel aan Matthias Verreth, landgenoot van Maes, of hij meer kon vertellen over de nieuwe trainer. In de eerste dagen en weken is Maes vooral aan het observeren geweest. Hij is ‘alleen’ binnengekomen en werkt nu samen met de stafleden die al bij Willem II waren. Daarin moet de nieuwe trainer ook wennen aan de club en de spelers. Hij geeft nu steeds meer aan wat hij van ons individueel verwacht en op teamniveau. Daarin gaat hij ook steeds meer met ons in gesprek om ons beter te maken.

Het is overduidelijk dat de aanpak onder de nieuwe hoofdtrainer voor nieuwe energie heeft gezorgd bij Willem II. De Willem II-aanhang ziet hem fanatiek coachend aan de zijlijn staan en de Vlaamse termen die hij erin gooit tijdens de trainingen zorgen ervoor dat de spelers scherp blijven. In een eerder interview gaf Maes aan meer leiderschap te verwachten van de huidige selectie. Daarin haalde hij Heerkens aan als één van de voorbeeldspelers die dit Willem II bij de hand neemt. Na het vertrek van Reinier Robbemond probeer je voornamelijk het team te helpen richting de eerstvolgende wedstrijd. Je probeert dan bijvoorbeeld de koppies omhoog te houden of een gesprek aan te gaan met een teamgenoot die onder de vorige trainer minder aan spelen toekwam. Maar dat doe je op dat moment ook door iedereen te laten beseffen dat de lat hoger gelegd moet worden en we meer mogen eisen van elkaar. Ik probeer op de trainingen, in de kleedkamer of in het spelershome signalen op te pikken van mijn medespelers; wie zit lekker in z’n vel zit, wie wat minder en probeer te helpen waar ik kan. Richting jonge spelers wil je ook bewustwording creëren hoe ze met situaties om kunnen gaan, zoals een trainerswissel.

 

Weerzien met (oud-)bekenden
Het treffen
tegen Roda JC was voor Heerkens vorig seizoen al een speciaal weerzien met oud-bekenden die nu actief zijn voor de Limburgers, zoals Jordens Peters (algemeen directeur), Niek Vossebelt (middenvelder) en afgelopen zomer voegde Wesley Spieringhs zich aan dat rijtje. Is er deze week al sprake geweest van contact met deze bekenden? Vorige week is Jordens nog op kraamvisite geweest en toen hebben we elkaar nog uitgebreid gesproken. Jordens zit ook genoeg in de auto en dan stuurt hij mij wel eens een appje of het uitkomt om even te bellen. Dat doen we dan ook regelmatig. Niek stuurde mij een felicitatie bij de geboorte van Mats en die heb ik toen ook even gesproken. Wesley heb ik bij zijn overgang naar Roda JC uiteraard veel succes gewenst. In dat gesprek refereerden we nog aan de editie Willem II – Ajax uit december 2020 onder Adrie Koster (red. uitslag 1-1). We hebben toen samen op het middenveld zo staan buffelen om een punt over te houden aan dat duel. Dat lukte en dat hebben we als bijzonder ervaren. Het wordt ook leuk hem weer te zien.

Verwachtingen
Roda JC won de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie en leed in het Parkstad Limburg Stadion dit seizoen nog geen puntverlies. Het wordt dus absoluut geen abc’tje voor de Tricolores die vooral voetballend gezien beter voor de dag moeten komen dan in de afgelopen wedstrijden. Het is onze uitdaging om een langere periode in de wedstrijd de baas te zijn en de tegenstander meer onze wil op te leggen. Daarin moeten we voetballend nog meer stappen zetten. Ik ben heel blij met de recente resultaten maar je kunt niet altijd verwachten van je invallers dat zij je moeten komen redden. Als zij keer op keer een wedstrijd moeten omdraaien, betekent dat dat je bij aanvang van de wedstrijd niet goed staat.
Roda JC-trainer Bas Sibum zat afgelopen zondag nog op de tribune in het Koning Willem II stadion om de volgende tegenstander met eigen ogen te analyseren. De voormalig middenvelder was de afgelopen drie seizoenen assistent-trainer van de Limburgers en staat sinds deze zomer als eindverantwoordelijke aan het roer. Hij laat Roda JC met veel dynamiek voetballen en het is tot nu toe een van de meest constante ploegen in deze competitie. Het is een ploeg die makkelijk doelpunten maakt en voorin een aantal behendige, snelle jongens heeft. Aan ons om daar een antwoord op te vinden om dat te neutraliseren.

Het is enigszins vertekend, de nummer 1 tegen de nummer 2, aangezien op vrijdagavond FC Emmen (plek 3) tegen ADO Den Haag (plek 4) speelt en FC Eindhoven als nummer 5 op doelsaldo ook nog over Willem II heen kan wippen bij winst op Helmond Sport. Maar toch kijken de Willem II-supporters na afgelopen zondag al reikhalzend uit naar deze échte test tegen de koploper.

Het leven is, en blijft hopelijk dit seizoen, nog lang vol zonneschijn!

Tekst: Jeroen van den Assem