Na een korte winterstop hervat Willem II op vrijdagavond de competitie met een bezoek aan hekkensluiter TOP Oss, de eerste in een reeks van drie wedstrijden tegen enkele ‘laagvliegers’ in de KKD. De Tricolores hopen de reeks driepunters in de komende maand voort te zetten alvorens in februari de op papier ‘maand van de topduels’ op het programma staat. De Supportersclub Willem II blikt met vleugelaanvaller Nick Doodeman vooruit op het treffen met de Ossenaren.

Nick, hoe zijn de kerstdagen bij de familie Doodeman verlopen na de derbywinst tegen NAC Breda?
“Ik denk dat ik niet voor mezelf spreek dat voor zowel de selectie- als de supporters de kerstvakantie niet beter kon beginnen dan met een overwinning bij NAC Breda. We hadden nog iets recht te zetten na de nederlaag eerder dit seizoen in eigen huis en om dan daar te winnen, heeft ons allen heel goed gedaan.”

Het uitduel tegen de Bredanaars was jouw eerste derby tussen Willem II en NAC Breda. Hoe heb je die ervaren?
“De eerste Willem II – NAC die ik mee maakte (red. december 2022) liep ik op krukken, omdat ik toen aan mijn knie geblesseerd was. Ik heb die wedstrijd toen als toeschouwer meegemaakt en je merkt dat er dan een ander sfeertje in- en rondom het stadion hangt. Vlak voor kerst mocht ik dan ook voor het eerst starten in een derby en ik vond het een mooie sfeer. Toen we bij het stadion wegreden, zwaaiden de supporters ons uit met fakkels en dat was al indrukwekkend. Toen we rond middernacht weer terug kwamen met de drie punten in de tas werd er nog meer vuurwerk afgestoken en dat was erg speciaal voor ons als groep.”

In november ’22 liep je in het thuisduel tegen Heracles Almelo schade op aan de buitenband van je knie, waarna een intensief revalidatietraject volgde. Hoe voelt de knie na deze blessure?
“De revalidatie van deze blessure duurde erg lang, want normaliter staat er zes maanden voor en na tien maanden maakte ik pas weer mijn eerste minuten. Daardoor heeft het knieweefsel wel voldoende tijd gehad om aan te sterken en sindsdien heb ik ook geen last meer gehad van de knie. In de recente, korte winterstop hebben we een trainingsprogramma voor thuis meegekregen en ik heb nadien ook geen last meer gehad van de knie. Ook in mentaal opzicht is die blessure verdwenen, want ik denk er ook niet meer aan.”  

Jullie hebben een korte break gehad en zijn op 4 januari weer begonnen met de voorbereiding op de herstart van de competitie. Hoe hebben jullie je daar op voorbereid?
Eigenlijk niet veel anders dan normaal. De winterbreak is niet zo lang dan die in de zomerperiode, dus je kan je vrij snel weer herpakken qua trainingsarbeid. We hebben ons daar aan gehouden en na twee trainingsdagen kreeg iedereen ook 60 minuten speeltijd in het oefenduel tegen VV Katwijk (red. 4×30 minuten, 4-3 overwinning voor Willem II). We hebben deze week getraind op de velden van SVG, omdat we morgen op kunstgras spelen. Daarnaast hebben we een goede voorbereidingsweek gehad en zijn we klaar voor morgen. 

In januari treffen jullie de lager geklasseerde teams van de competitie, terwijl in februari de affiches tegen concurrenten op het programma staan. Hoe gaan jullie dat aanpakken?
“Ik denk dat wij moeten zorgen dat we voor februari zoveel mogelijk afstand hebben genomen van de concurrenten. We hebben nu al een gat van acht punten met plek 3 en dat moeten we proberen uit te breiden. We krijgen nu inderdaad drie lager geklasseerde teams, maar die moeten we niet onderschatten. Ik ben van mening dat wanneer we deze drie wedstrijden goed doorkomen we er goed voor staan. We spelen in februari lastige duels en als we dan een keer gelijk spelen dan hebben we marge op de achtervolgers.”

Peter Maes heeft de selectie sinds zijn komst korte termijndoelen gesteld. Heeft hij dat dit jaar ook al gedaan?
“Ja, dat heeft hij zeker. Als wij tegen NAC Breda, TOP Oss en Jong Ajax in drie duels zeven punten halen, krijgen we weer een extra dagje vrij. Daar hebben we er drie van behaald, dus we weten wat ons te doen staat in de komende twee duels. Dat werkt heel goed bij ons!”  

Wat zijn de grootste leerpunten voor deze selectie na het eerste gedeelte van de competitie?
“We hebben onze basis gelegd in de eerste seizoenshelft en die basis willen we nu graag uitbreiden. Dat wil zeggen dat we nog meer ‘derde man’ willen spelen, waarbij er veel beweging in het elftal komt. Daarna willen we meer diepgang in ons spel leggen om nog meer dynamiek aan ons spel toe te voegen. We willen voorkomen dat we statisch worden. We waren tot nu toe verassend voor onze tegenstanders, omdat we in sommige wedstrijden van 4-3-3 naar een ander systeem zijn gegaan. Onze tegenstanders weten hoe we spelen en daar moeten we op voorbereid zijn, want we zijn de te kloppen ploeg. Daar zijn we de afgelopen anderhalve week ook mee aan de slag gegaan, zodat we kunnen blijven verassen in de tweede seizoenshelft.”

We spelen vanavond tegen TOP Oss, de huidige hekkensluiter van de KKD. Het eerdere treffen in Tilburg leerde dat het een taaie tegenstander is om te verslaan. Waar hebben jullie de afgelopen week de focus op gelegd in aanloop naar dit duel?
We hebben o.a. getraind om nog meer beweging en dynamiek in ons spel te krijgen. En de afgelopen dagen trainen we dus meer richting het duel van morgenavond waarbij we de focus leggen op de zwaktes van de tegenstander. We hopen dat jullie zien wat dat gaat zijn.

Willem II wordt gesteund door een uitverkocht uitvak en trotseren op vrijdagavond de kou om weer achter het team te staan. Hoe ga je als speler om met die plotse, koude temperaturen?
“Ik heb daar nooit zoveel last van, maar sommige selectiespelers hebben daar meer moeite mee en wapenen zich door middel van extra kleding of het insmeren met vaseline tegen de kou. Als je in het begin van zo’n duel het koud hebt, wordt het steeds lastiger om goed in de wedstrijd te komen. We zijn nu gelukkig al een weekje gewend aan de kou.”

Sinds de uitwedstrijd bij Roda JC in oktober jl. staat jouw teller dit seizoen op twee treffers en zes assists. Wat zijn jouw doelen voor 2024?
“Ik heb wel een lijstje met cijfers in mijn hoofd, maar die houd ik even voor me, haha. Bovenal wil ik mijn basisplaats behouden die ik heb veroverd na mijn blessure. Ik ben er blij mee dat ik weer wekelijks speel. Ik zou graag wat meer doelpunten willen maken, maar ik heb ook een ander rol als wingback, waardoor ik ook verdedigend mijn steentje bijdraag. Ik wil bovenal zo belangrijk mogelijk zijn voor Willem II.”

Tekst: Jeroen van den Assem