Het teleurstellende gelijkspel tegen Jong FC Utrecht (0-0) op maandagavond dreunde nog even na bij iedereen die van Willem II houdt. En hoe clichématig het ook klinkt, het voordeel van deze domper is dat er spoedig een kans komt op een betere vertoning voor de Tricolores. Vrijdag wacht Willem II namelijk het volgende treffen, ditmaal tegen het ADO Den Haag van Dirk Kuyt dat net als de Tricolores een tegenvallende seizoenstart beleeft. De Supportersclub Willem II blikt met hoofdtrainer Kevin Hofland vooruit op deze wedstrijd.

Kevin, we kennen een seizoenstart met vijf punten uit vier duels en je hebt in deze wedstrijden regelmatig van formatie gewisseld. Hoe staan we ervoor?
Ik snap dat iedereen rondom Willem II na vier duels meer punten had verwacht dan de vijf punten die we op dit moment hebben. Ik zie het echt als een proces waar we inzitten en je hebt 38 wedstrijden om uiteindelijk bij de bovenste clubs te eindigen. In de afgelopen weken nieuwe spelers zijn gekomen die moeten wennen aan onze manier van spelen. Daarnaast zijn er spelers die qua fitheid nog een slag moeten maken. Het is voor ons wel zaak om in deze fase, en in de fase die komen gaat, punten te blijven pakken. En dat hebben we recent niet gedaan, terwijl we wel een overwinning verwachtten. Met een beetje geluk hadden we trouwens ook een aantal punten meer gehad (red. tweemaal in de slotfase een bal tegen de lat tegen FC Eindhoven en Jong FC Utrecht!), maar het is nu eenmaal niet zo. We hebben nu vijf punten en dat is inderdaad te weinig, maar er zijn nog 34 wedstrijden te spelen.

Mochten die resultaten uitblijven, overweeg je dan om over te schakelen naar een ander systeem, bijvoorbeeld 4-4-2?
Nee, ik vind dat we het juiste systeem spelen (red. 4-3-3) en in de afgelopen wedstrijden hebben we soms ook geschakeld naar 3-4-3 en 3-5-2. We zijn nog groeiende en ik weet zeker dat er ook een fase gaat komen dat wij wedstrijden achter elkaar gaan winnen.

Ben je tevreden over de transferwindow die Willem II heeft gehad?
Ik denk dat we nu een kwalitatief goede selectie hebben staan en ik ben blij met de spelers die we binnen hebben gehaald. We zijn daar in juni al mee begonnen en samen met Teun hebben we diverse gesprekken met spelers gevoerd. Ik heb ook regelmatig contact onderhouden met o.a. Wessel Dammers en Michael de Leeuw toen zij beiden nog onder contract stonden bij FC Groningen, omdat we hen graag naar Tilburg wilden halen.

Hoofdtrainer Kevin Hofland en assistent-trainer Reinier Robbemond geven Wessel Dammers instructies tijdens Jong FC Utrecht – Willem II

Wat vind je van de mentale staat van dit elftal?
Mentaal ben ik tevreden , maar ik vind dat de spelers veel meer met elkaar bezig moeten zijn op het gebied van coaching in het veld. Ze mogen elkaar op een training soms best wel eens figuurlijk over de omheining gooien als taken niet worden uitgevoerd. En ook in de wedstrijden mag er onderling meer gecommuniceerd worden. Dat is ook een proces van elkaar leren kennen. We hebben diverse persoonlijkheden in dit elftal. Onze kracht ligt wat mij betreft in de aanval. Onze backs hebben veel power om naar voren op te stomen, maar als onze vleugelaanvallers niet de positie innemen die daarbij komt kijken, mogen ze daarin best wat feller naar elkaar zijn, zodat we als elftal in onze kracht komen te staan. Wij laten dat soms teveel gebeuren en daarin mag de groep wat brutaler zijn, zonder dat ik het tegen ze hoef te zeggen.

Wat verwacht je van je ploeg voor de wedstrijd van a.s. vrijdag tegen ADO Den Haag?
Ik verwacht dat wij weer een volgende stap maken in ons ontwikkelingsproces en dat we hetgeen we kunnen brengen ook daadwerkelijk gaan brengen in deze wedstrijd. We willen heel veel energie, inzet en passie in deze wedstrijd leggen om de drie punten in Tilburg te houden. Dan zal het voetbal misschien niet altijd zo zijn wat de supporters verwachten, maar in mijn ogen telt alleen de winst. Ook al moet het zakelijk en lelijk, zolang we maar winnen.

Wat verwacht je van je tegenstander, ADO Den Haag?
ADO Den Haag is een echte volksclub die ook veel kritiek heeft gehad na de moeilijke start. Afgelopen zondag heb ik ze aan het werk gezien tegen Jong Ajax. Ze spelen vanuit de counter, dus het is aan ons om voorin geconcentreerd te zijn en toe te slaan wanneer we dit kunnen. Achterin moeten we niet 100%, maar 120% alert zijn als ADO Den Haag gaat counteren en dan moeten we goed staan. Ik verwacht dat ADO Den Haag met het mes tussen de tanden naar Tilburg komt, aangezien ze een eerste overwinning hebben behaald. Ik heb het gevoel dat zij tegen een ploeg gaan spelen die hun qua speelstijl beter ligt.

Geldt dat voor ons misschien ook?
Dat geldt voor ons ook, maar wij spelen thuis en wij moeten laten zien dat we beter zijn. Als wij kunnen brengen wat we voor ogen hebben en dat laten zien, hoeven we voor niemand bang te zijn.

Dirk Kuyt is net als jij een jonge trainer en jullie kennen elkaar uit jullie sportieve carrières. Kijk je uit naar een weerzien met hem?
Ik heb eigenlijk niks met deze emoties, daar ben ik veel te nuchter voor. Ik vind het leuk om hem te zien en we hebben samen de trainerscursus gedaan, maar ik wil a.s. vrijdag vooral winnen met mijn elftal. Als het fluitsignaal klinkt ben ik daarop gefocust.

Willem II heeft tot nu toe 10.648 seizoenskaarten verkocht en a.s. vrijdag vindt er voorafgaand aan de wedstrijd een feest plaats onder de Kingside. Wat vind je van de Willem II-supporters tot nu toe in dit seizoen?
Ik heb vorig seizoen al ervaren hoe fantastisch de Willem II-supporters zijn en dat laten ze dit seizoen wederom zien. Het resultaat tegen Jong FC Utrecht is daarom nog teleurstellender als je een vol uitvak ziet dat 89 minuten lang achter de ploeg staat. Ik snap de emotie rondom het resultaat en het gemor van de fans in de slotminuten van deze wedstrijd, maar wij als technische staf en onze spelers doen ons best om iedere wedstrijd weer het optimale resultaat te behalen. Het is logisch dat het de verwachting is dat wij tegen de Jong-teams winnen en daar moeten wij ook van winnen. In de thuiswedstrijd tegen Telstar en Jong PSV hebben we meegemaakt hoe fantastisch de support is en ik hoop dat onze supporters dat vrijdagavond weer laten zien om ons te steunen. Ik ben superblij met hen en het enige wat ik hun vraag is dit te blijven doen!

Tekst: Jeroen van den Assem
Foto’s: Toin Damen