Voorbeschouwen op de derby met Max de Waal: “We gaan er alles aan doen om zondag te winnen!”

Het is morgen derbyday in Tilburg! Willem II neemt het op tegen aartsrivaal NAC Breda. De wedstrijd speelt zich af in het Koning Willem II Stadion, waar om 14:30 uur de aftrap is.

Uitsupporters aanwezig
Zoals altijd ligt de Brabantse Derby onder de loep. Zowel op het veld, als op de tribunes. Dit laatste wordt bij deze editie extra uitvergroot, want voor het eerst in jaren mogen er weer uitsupporters bij beiden wedstrijden zijn. Er reizen in totaal 300 Bredanaren naar ’de schôônste stad van ’t laand’.

Laatste training & matchday
De Willem II-supporters zette de selectie van de Tricolores vanochtend nog één keer op scherp tijdens de laatste training voor de derby. Onderaan dit bericht zie je tevens een sfeerverslag van deze laatste training. Op de wedstrijddag zelf is er ook het een en ander georganiseerd. Zo is er bij Café ’t Laar een pre-party georganiseerd en is aanstaande zondag gebombardeerd tot ‘flagday’, waarbij heel de stad rood-wit-blauw kleurt. De Supportersclub Willem II sprak in aanloop naar de derby met onze nummer 10, Max de Waal, die morgen zijn eerste Willem II – NAC speelt.

Max, zondag is het Willem II – NAC, jouw eerste derby. Wat is je verwachting? 

“Ik heb nog nooit zo’n derby meegemaakt, maar ik heb van mijn teamgenoten wel gehoord dat het een grote wedstrijd is in Tilburg. We spelen ook in een uitverkocht huis. Als je teamgenoten er zo over praten, weet je wel dat het een duel is dat er toe doet. Ik moet het zelf echt nog gaan ervaren, maar ik weet wel dat ik 200%, zo geen 300% moet en ga geven. Je voelt dat het een speciaal duel is met veel passie en strijd. Daar moeten we klaar voor zijn. Ik heb er sowieso heel veel zin in.” 

 

Hoe zag de aanloop naar de derby eruit? 

“Na de uitwedstrijd tegen FC Groningen op zondag waren we een dagje vrij. Vanaf dinsdag ging de focus op het thuisduel tegen NAC. We hebben scherp getraind en die scherpte hebben we zondag ook nodig. Samen met de steun van het publiek moeten we er met z’n allen voor gaan!”

 

In de jeugd van Ajax speelde je ook duels tegen Feyenoord. Was er in die jeugdduels ook al sprake van rivaliteit? 

Ja, daar was al sprake van toen we nog best klein waren. We speelden de duels tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam op sportcomplex Varkenoord. Als we daar aankwamen, was de sfeer soms al als ‘intimiderend’ te omschrijven. Ik was toen 14 jaar oud en moest met begeleiding over het complex lopen. Je voelde die strijd. 

 

Hoe ga je om met die onderlinge rivaliteit? 

“Ik ben van nature een rustig persoon en ik blijf dan wel kalm in dat soort situaties. Hoe meer het publiek van de tegenstander zich tegen me/ons keert, hoe meer het me motiveert om het optimale te presteren.”

 

Jouw familie reist je achterna wanneer je een wedstrijd speelt. Zijn ze zondag ook aanwezig bij jouw eerste derby?  

“Ja, die zijn zondag ook weer van de partij. Ze zijn dit seizoen naar de eerste drie duels komen kijken. Ze genieten van het sfeertje bij Willem II en zijn graag in Tilburg.”

 

Wij hebben nog iets goed te maken tegen NAC, want vorig seizoen verloren we thuis van NAC en in het uitduel moesten we genoegen nemen met een gelijkspel. Wat gaan we zondag doen? 

“We gaan er alles aan doen om zondag te winnen!” 

 

Met jouw eerste goal voor Willem II? 

“Dat zou de middag wel helemaal compleet maken.” 

Tekst: Jeroen van den Assem & Jelle Verschuuren