Zondagavond 24 januari breken er in Tilburg West rellen uit. Na een middag vol gewelddadigheden in Amsterdam en Eindhoven komen rond 20.00 uur diverse groepen jongeren samen bij het ROC aan de Wandelboslaan. Een groep jongeren trekt door de wijk en laat een spoor van vernielingen achter.

Via social media roepen de jongeren op om op maandag het nog eens dunnetjes over te doen en daarbij wordt het Willem II stadion als mogelijk doelwit genoemd. Er wordt zelfs opgeroepen om het stadion in brand te steken. Willem II supporters verenigen zich en komen maandagavond samen om het stadion te bewaken en roepen op om geen vernielingen in eigen stad te plegen. Vanuit ondernemers en inwoners wordt positief gesproken over de oproep en aanwezigheid van Willem II supporters. Het blijkt een preventieve werking te hebben want in tegenstelling tot in andere steden blijven rellen in Tilburg uit.

De oproep van Willem II supporters krijgt navolging in andere steden waar voetbalsupporters opkomen voor lokale ondernemers en inwoners.

Waar in andere steden de burgemeester lof uitspreekt over de toewijding van de supporters, krijgen supporters van Willem II een week later een politie agent aan de deur die een dwangbevel komt afgeven. Zij worden verweten dat ze door groepsvorming de Corona regels hebben overschreden en krijgen een dwangsom van 2500 euro opgelegd. Bovendien worden zij in het Brabants Dagblad weg gezet als relschoppers, terwijl zij juist rellen hebben voorkomen.

Onze burgemeester laat hiermee zien duidelijk geen enkele binding met de stad te hebben. Waar in Tilburg west de daders van vernielingen, plunderingen van winkels en straatmeubilair weer lekker rondcrossen en zich opmaken voor de volgende ‘stapavond’ krijgen de Willem II supporters wederom een sneer vanuit het gemeentehuis.