De affiches met aartsrivaal NAC Breda zijn de eerste wedstrijden die je met een rode pen in je agenda omcirkeld zodra het speelschema is bekendgemaakt. Na een flater te hebben geslagen in eigen huis, stond de Tricolores maar één ding te doen: winnen. Dat is gelukt en op wat voor een manier.

Na de 4-1 winst in eigen huis tegen Helmond Sport en een slechte generale repetitie tegen Groningen, stond heel Tilburg op scherp. De afgelopen dagen zat de spanning er goed in bij iedereen die Willem II een warm hart toedraagt. Spanning voor die ene dag. En dan is het eindelijk zover: derbyday!

Tilburgs Oud en Nieuw
Om 17:30 uur verzamelden Willem II supporters zich onder het viaduct bij de Goirleseweg om de spelersbus van Willem II uit te zwaaien. Met zoveel vuurwerk leek het erop dat Oud en Nieuw in Tilburg een week eerder viel. Maar goed, het was duidelijk dat de spelers van Willem II iets recht te zetten hebben. Nadat de bus in de verte verdween, werd het tijd om ons naar onze eigen bussen te bevinden.

Eenmaal bij de bussen aangekomen, was het tijd om een plekje te zoeken. Na het eerste biertje te hebben besteld en een welkomstwoord van de chauffeur en busbegeleider, kon de reis beginnen. Na ruim een half uur onder politiebegeleiding onderweg te zijn geweest, waren de lichtmasten van het Rat Verlegh stadion in zicht en reden we door de poorten van het uitvak. Toen alle 350 supporters in het uitvak stonden, kon de wedstrijd beginnen.

Hoe Ha Hilterman
Willem II liet er in de eerste minuten geen gras over groeien. Na negen minuten wist nota bene Jeredy Hilterman het netje te vinden. Dezelfde Hilterman die eerder in het geel-zwart speelde, totdat hij in mei 2022 de draak stak met NAC Breda op het kampioensfeest van FC Emmen en uit de selectie werd gezet. De avond van Hilterman kon niet meer stuk toen hij voor de tweede keer doeltreffend was en het hele stadion – op één hoek na – stil kreeg. De sfeer in het uitvak was weer als vanouds, alle meegereisde supporters zongen uit volle borst Willem II naar drie punten toe. Zo werden met twee rolletjes duct-tape getrommeld op de kist waar de capo op stond. Maar zoals we gewend zijn, werd het ouderwets spannend.

Slotfase
In de 90e minuut scoorde Thomas Marijnissen de 1-2 voor NAC Breda, toen was het billenknijpen geblazen in het uitvak. Een blik naar de vierde official verraadde dat de blessuretijd maar liefst zes minuten lang was. Secondes leken minuten en minuten leken uren. Na een kleine zeven minuten extra te hebben gespeeld, floot arbiter Allard Lindhout Willem II met een derbyzege de winterstop in.

Terugkomst bij het stadion

Rond circa 23:45 uur kwamen we weer aan bij het Koning Willem II Stadion, waar honderden supporters al klaar stonden om de spelersbus te onthalen. Nadat de spelers wederom getrakteerd werden op een vuurwerkshow, bleef het nog lang licht rondom het stadion.

Tekst: Jelle Verschuuren