Willem II is er vanavond nog (!) niet in geslaagd om promotie naar de Eredivisie veilig te stellen. Een overwinning op FC Groningen volstond voor een Tilburgs volksfeest, het nodige rekenwerk na afloop leert dat één punt in de aankomende twee duels volstaat voor promotie. Een voorzichtig gejuich na het laatste fluitsignaal maakte duidelijk dat Willem II, mede door het gelijke spel van Roda JC, héél, héél dichtbij het ultieme doel is.

Levendige openingsfase
Het Koning Willem II stadion was al weken uitverkocht voor de kraker tegen de Groningers. Vuurwerk bij de aftrap, een Tifosi-vlaggenactie en een massale inhaken 3.0 actie was het startschot van de topper in de Keuken Kampioen Divisie. Het Willem II-publiek kon al snel opleven in een energieke openingsfase waarin meteen duidelijk werd dat beide elftallen wilden voetballen. Na één minuut ging een schot van Nick Doodeman over het doel van FC Groningen-keeper Hidde Jurjus en Laros Duarte schoot een vrije trap van twintig meter over het doel van Joshua Smits.

Willem II bestrijden
FC Groningen bestreed Willem II zoals menig tegenstander de Tricolores de laatste weken bespeelde: Hoge pressie zetten met veel beweging op het middenveld, waardoor Willem II moeilijk onder de druk uit kwam. FC Groningen trok het duel steeds meer naar zich toe, had voortdurend balbezit en het spel speelde zich geheel af op de helft van de Tilburgers. Erik Schouten verrichte een uitstekende daad na 25 minuten spelen door een bal net voor de voeten van Romano Postema weg te halen. Kort daarna werd een schot van de Groningse spits gepareerd door Joshua Smits, die met enkele reddingen weer een belangrijk aandeel had in het Tilburgs resultaat. De Kingside voelde dat de mannen van Peter Maes steun nodig hadden en het “Heja heja heja-hejahooo’ ging vervolgens door het stadion. Aanvallen via Nick Doodeman en Rob Nizet liepen op niks uit, het waren kleine tekens van leven. Peter Maes gaf met grote armgebaren langs de lijn telkens aan dat Willem II de rust in de ploeg moest bewaren. Willem II wilde te snel de weg richting het Groningse doel zoeken en dat ging gepaard met de nodige slordigheden, waardoor het de bal snel verloor. In een eerste helft waarin FC Groningen aandrong en Willem II loerde op een counter, werd de laatste speldenprik uitgedeeld door Willem II. Een voorzet van Nick Doodeman ging voorlangs en daardoor werd een 0-0 genoteerd bij rust, zonder dat de Tricolores ook maar een schot op doel hadden gelost.

Energieke hervatting
Twee corners op rij zorgde net na de hervatting voor meer Tilburgse dreiging en een schot van Jesse Bosch werd tot corner verwerkt. Thijs Oosting leek alleen op Hidde Jurjus af te gaan, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Tilburg hield de adem in nadat Groninger Rui Mendes, in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Luciano Valente, alleen op Joshua Smits afging. Erik Schouten, die een sterke pot speelde, verrichte een goed blok wat een corner voor de Groningers opleverde. Nick Doodeman was vervolgens, tot twee keer toe, de held van Tilburg. Eerst verrichte hij een uitermate belangrijke redding op de eigen doellijn, vervolgens produceerde hij in de 56e minuut een kanonschot door de bal uit een haast onmogelijke hoek in de kruising te knallen. Willem II poogde door te drukken en een bal van Ringo Meerveld vloog vervolgens naast. Lang kon Willem II niet van de voorsprong genieten. Enkele minuten na de openingstreffer slalomde Jorg Schreuders eenvoudig langs Freek Heerkens en via Raffael Behounek vloog de bal over Joshua Smits: 1-1.

Morele winnaar
In een onvriendelijke slotfase, waarin beide teams geduldig op hun kansen loerden, kwam Laros Duarte goed weg. Na een overtreding op Jesse Bosch kreeg hij slechts een vermaning van Rob Dieperink, waar een tweede gele kaart ook zeker op zijn plek was. Dieperink verzuimde vervolgens om Leandro Bacuna van het veld te sturen na een harde charge op Matthias Verreth. Vanavond dus nog geen promotie voor Willem II, al kan het bijna niet meer mis gaan. Er zijn veel scenario’s los te laten, maar Willem II zal van eigen kracht uitgaan in de laatste twee duels van het seizoen. Het Tilburgs feestje is er bijna en wordt hopelijk volgende week gevierd in Dordrecht waar Willem II bij een gelijkspel de promotie op eigen kracht definitief veilig stelt. Het uitvak is in ieder geval al volledig uitverkocht: Hup Willem II stoere kerels!

Reacties na Willem II – FC Groningen:
Nick Doodeman: “We wisten dat we een resultaat moesten halen vanavond en het liefste met drie punten van het veld te stappen. Uiteindelijk behalen we één punt en ik denk dat we daar blij mee moeten zijn. FC Groningen is een heel goed team en misschien wel het beste team waar we tegen hebben gespeeld. In de rust hebben we tegen elkaar uitgesproken dat we meer initiatief wilden nemen. Bij de 1-0 had ik wel in de gaten dat er een klein hoekje vrij was om de bal erin te schieten. Ik probeerde de bal zo hard mogelijk boven de keeper te schieten en gelukkig vloog de bal erin. De promotie mag ons niet meer gaan ontglippen. We hebben nog één puntje nodig.”

Peter Maes: “We hoopten met 0-0 de rust te halen. Beide teams hebben veel energie gestoken in de eerste helft en wij wilden in de tweede helft meer aan voetballen toekomen. Dat lukte, want we namen meer initiatief en daar kwam het doelpunt ook uit voort. We hebben FC Groningen goed bestudeerd en we hebben met de technische staf een gedegen strijdplan bedacht. Er zit enorm veel kwaliteit in hun elftal. We hebben er vandaag het maximale uitgehaald. We zitten nu in een ideale positie voor het kampioenschap. Belgen zijn nuchter en ik blijf nuchter, met beide beentjes op de grond. Dat wil ik ook over brengen op de groep. We gaan de komende twee duels in met de intentie om ze allebei te winnen.”

Joshua Smits: “Uiteindelijk ben je een beetje teleurgesteld, omdat je in het duel toch op een 1-0 voorsprong komt en die voorsprong snel weer teniet werd gedaan. Ik voelde de adrenaline door het hele stadion gieren, wat fantastisch was, en we zijn weer een stap dichterbij.”

Tekst: Jeroen van den Assem